trapez
Konrad: W trapezie ABCD (AB ∥CD) podstawa AB tworzy z przekątną AC kąt
dwa razy mniejszy niż z ramieniem BC.
Wiedząc ,że |AB|=23 ,|BC|=9 oraz pole trapezu jest równe 60
√2
Oblicz długości pozostałych boków tego trapezu.
Pomoże m ktoś bo siedzę nad tym zadaniem już 4 godziny i nic

byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
29 paź 17:37
Mila:
Policzyłam. Masz odpowiedź? Jeśli się zgadza z moimi wynikami, to napiszę .
29 paź 19:09
Eta:
|CD|=7 i |AD|=√113
29 paź 20:09
Mila:
Tak mam
Eto.

Korzystałaś z sin(3α)?
29 paź 20:17
Eta:
tak
29 paź 21:23
Mila:
| 23+b | |
| *h=60√2⇔(23+b)*h=120√2 |
| 2 | |
∡ACB=180−3x
W ΔABC:
| 23 | | 9 | |
| = |
| , sinx>0⇔ |
| sin(180−3x) | | sinx | |
| 23 | | 9 | | 23 | | 9 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| 3sinx−4sin3x | | sinx | | 3−4sin2x | | 1 | |
stąd
| | 1 | | √8 | |
sinx= |
| z jedynki tryg. cosx= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2√2 | |
2sinx*cosx=sin2x=2* |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | |
W ΔCEB:
(23+b)*h=120
√2⇔(23+b)*4
√2=120
√2
23+b=30
b=|CD|=7
dalej poradzisz sobie?
Może
Eta ma inny sposób, to na pewno napisze.
29 paź 21:28
Eta:
Mam tak samo
29 paź 21:30
Mila:
Dziękuję
Eto za odpowiedź

.
29 paź 21:33
Eta:
Szkoda,że zainteresowani milczą !
I właśnie to mnie zniechęca .......
29 paź 21:53
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta, Mila 
Tutaj jest chętny
334487
29 paź 21:55
Eta:
Witaj
Ajtek
29 paź 22:03