Rozwiąż układ równań liczb zespolonych
bolik:
(2 + 𝑖)𝑧1 + (2 − 𝑖)𝑧2 = 2 + 𝑖
(2 − 𝑖)𝑧1 + (2 + 𝑖)𝑧2 = 1 + 6𝑖
28 paź 18:52
28 paź 18:57
bolik: Ale najpierw chyba muszę jakoś uprościć te równania? Nie mam pojęcia za co się zabrać na
początku, później sobie poradzę
28 paź 19:00
5-latek: |2+i 2−i|
|2−i 2+1| =W
Potem Wx i Wy liczysz
28 paź 19:03
PW: Masz układ równań typu
| | ⎧ | az1 + bz2 = a | |
| | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | bz1 + ax2 = c | |
Jaki jest wyznacznik główny?
28 paź 19:04
PW: O, już 5−latek napisał.
28 paź 19:05
Mila:
W=(2+i)*(2+i)−(2−i)*(2−i)=4+4i+i
2−(4−4i+i
2)=3+4i−3+4i=8i
W
x:
2+i 2−i
1+6i 2+i
W
x=(2+i)
2−(2−i)*(1+6i)=4+4i+i
2−(2+12i−i−6i
2)=4+4i−1−(8+11i)=3+4i−8−11i=−5−7i
| | −5−7i | | −5−7i | | i | | −5i−7i2 | | 7−5i | |
x= |
| ⇔x= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 8i | | 8i | | i | | 8i2 | | −8 | |
W
y:
2+i 2+i
2−i 1+6i
W
y=(2+i)*(1+6i)−(2+i)*(2−i)
dokończ.
28 paź 19:19
5-latek: Pewnie sobie poradził
28 paź 22:15