try
julka: wyprowadz wzór na cos3α
sprawdzi ktos? albo powie gdzie jest bład i jak to rozwiazac?
zdj:
http://imgur.com/a/XaVmm
27 paź 16:58
27 paź 17:02
Adamm: ok
27 paź 17:03
ICSP: | | (cosx + isinx)3 + (cosx − isinx)3 | |
cos3x = T3(cosx) = |
| = |
| | 2 | |
| | cos3x − 3cosx sin2x + cos3x − 3cosx sin2x | |
= |
| = cos3x − 3cosxsin2x = |
| | 2 | |
= 4cos
3x − 3cosx
27 paź 18:23
Mariusz:
Pytanie czy Julka zna zespolone a nawet jeśli zna to czy miała exponentę
bo nie zawsze ją podają
28 paź 09:41
jc:
cos mx można łatwo wyrazić przez cos x wykorzystując rekurencję.
cos (n+1)x = 2 cos x cos nx − cos (n−1)x.
Przy okazji, pomiędzy cos a x powinna stać spacja, inaczej wygląda to, jak nowa funkcja cosx.
−−−−−−
cos (n+1)x = cos nx cos x − sin nx sin x
cos (n−1)x = cos nx cos x + sin nx sin x
po dodaniu stronamu mamy
cos (n+1)x + cos (n−1)x = 2 cos x cos nx
czyli cos (n+1)x = 2 cos x cos nx − cos (n−1)x
28 paź 10:02