eee
julka: wyprowadz wzór na sin3α
robie sin3α = sin(2α+α) = sinα*cos2α+cosα*sin2α = i co dalej?
26 paź 22:41
Jack:
wiemy, ze sin2α = 2sinαcosα
... = sinα cos2α + cosα*2sinαcosα = sinαcos2α + 2sinαcos2α = sinα(cos2α+2cos2α)
wiemy, rowniez ze cos2α = cos2α − sin2α = 2cos2α − 1
zatem
sinα(cos2α+2cos2α) = sinα(2cos2α − 1+2cos2α) = sinα(4cos2α−1)
no mozemy to jeszcze zamienic , ze cos2α = 1−sin2α
sinα(4cos2α−1) = sinα(4 − 4sin2α−1) = sinα(3 − 4sin2α) = − 4sin3α + 3sinα
zalezy co chcemy uzyskac...
26 paź 22:45