Jeśli p = 0, q = 1 ...
Dżonyyy: Jeśli p = 0, q = 1 to p⇒q równa się ile

i dlaczego?
26 paź 20:17
26 paź 20:18
Dżonyyy: Dziękuję bardzo za link, Marta
26 paź 20:27
26 paź 20:28
Dżonyyy: A więc to jest źle rozwiązane
26 paź 20:28
Dżonyyy: p = 0, q = 1 więc powinno być 0 a nie 1
26 paź 20:28
Janek191:
Tam jest źle
26 paź 20:29
26 paź 20:37
Dżonyyy: To w końcu powinno być tam w tej tabeli 0 tak? a nie 1

jesteś/jesteście pewni na 100%?
26 paź 20:38
Janek191:
W tej tabelce jest wszystko dobrze
26 paź 20:42
Adamm: tabela z 20:28 jest poprawna
26 paź 20:42
26 paź 20:43
Dżonyyy: Już się pogubiłem : (
26 paź 20:43
Adamm: implikacja jest fałszywa jedynie jeśli z prawdy wynika nieprawda
to jest, p ⇒ q to p=1 a q=0
26 paź 20:43
Dżonyyy: Nie mam pojęcia dlaczego tam jest 1

według mnie powinno być 0

ehh
26 paź 20:48
Jerzy:
Z fałszu moze wynikać prawda, a więc: p = 0 ,q = 1 p ⇒ q ( ma wartość 1 )
26 paź 20:50
Dżonyyy: Czyli że zawsze jeśli jest p = 1, a q = 0 i p ⇒ q to później z p = 0 i q = 1 i p ⇒ q robi się
1
26 paź 20:52
Jerzy:
p g p⇒q
1 1 1
1 0 0
0 1 1 ( Twój przypadek )
0 0 1
26 paź 20:55
Eta:
"jeżeli będzie pogoda to pójdę do kina"
p ⇒ q
była pogoda i nie poszedł do kina ( skłamał? czy nie?
1 ⇒ 0
nie było pogody i poszedł do kina ( skłamał ? czy nie? ( bo wziął parasol
0 ⇒ 1
26 paź 20:56
Dżonyyy: A więc w przypadku q ⇒ p byłaby odwrotna sytuacja?
1 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 1



?
26 paź 22:05
Eta:
Zapamiętaj !
Implikacja jest fałszywa ⇔ gdy poprzednik jest prawdziwy a następnik fałszywy
w pozostałych przypadkach implikacja jest prawdziwa
p⇒q p=1 i q= 0 p⇒q (0)
ale q⇒p (1)
26 paź 23:28
26 paź 23:29