Logarytmy
zuz: Oblicz:
a) log 2 360 gdy log3 20=a i log3 15=b
b) log8 9 gdy log12 18=a
25 paź 21:40
25 paź 21:44
zuz: dzięki a b)?
25 paź 21:46
Adamm: | | 1 | | 1 | |
a=log1218=log122+2log123= |
| +2 |
| |
| | log23+2 | | 1+2log32 | |
25 paź 21:50
Adamm: | | 1 | | 2log23 | | 1+2log23 | |
a= |
| + |
| = |
| |
| | log23+2 | | log23+2 | | log23+2 | |
25 paź 21:51
Eta:
| | log2 2*9 | | 1+2log23 | |
log1218= |
| = |
| = a |
| | log24*3 | | 2+log23 | |
| | 2a−1 | |
zatem 1+2log23=alog23+2a ⇒ log23= |
| |
| | 2−a | |
25 paź 21:55
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrr jak ja "lubię" jak mi się
wcinają
25 paź 21:56
5-latek: Byl czas
Eta przywyknąc
25 paź 21:57
Eta: Zostawiam od teraz wszystkie zadania dla
Adamm
25 paź 22:04
5-latek: Eta 
Nie wytrzymasz .
25 paź 22:05