logarytmy
magda: prosze o pomoc :
log320=a i log315=b
oblicz log2360
oraz
log213=a
log215=b
oblicz log71125
11 paź 20:41
magda: 
?
11 paź 21:03
sushi_gg6397228:
teraz się obudziłaś, jest mecz
11 paź 21:04
magda: skoro tu siedzisz,to znaczy,ze mozna i ogladac, i roziwazywac zadania
11 paź 21:09
prosta:
2log
32+log
35=a
log
33+log
35=b −−−−−> log
35=b−1 i 2log
32=a−b+1
| | log3360 | | log39+log38+log35 | |
log2360= |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | |
| | 2+3log32+log35 | | 4+6log32+2log35 | |
|
| = |
| = |
| | log32 | | 2log32 | |
| 4+3a−3b+3+2b−2 | | 3a−b+5 | |
| = |
| |
| a−b+1 | | a−b+1 | |
11 paź 21:35
Eta:
| | 2log213+3log215 | | 2a+3b | |
= |
| = |
| |
| | log2121−log213 | | 1−a | |
11 paź 21:44