dobrze?
Agata: Czy dobrze rozwiązałam?
|x+4| + 2|x−3|<=5x
|x−4|=0 v |x−3| =0
x=4 x=3
i dalej będzie wyznaczanie xe(3+nieskończ.)

v (4+nieskończ.)?
25 paź 21:21
Agata: halo
25 paź 21:24
zef: xe
(−∞;3)
<3;4)
<4;∞)
Rozwiązuj w takich przedziałach.
25 paź 21:24
25 paź 21:25
Adamm: 1. x∊(−
∞;−4)
−x−4−2x+6≤5x
x∊∅
2. x∊<−4;3)
x+4−2x+6≤5x
3. x∊<3;
∞)
x+4+2x−6≤5x
−1≤x
x∊<3;
∞)
25 paź 21:27
Agata: o co chodzi z tymi przedziałami?
25 paź 21:31
25 paź 21:32
Agata: to w 3. to dlaczego jest −1<=x? skoro 4−6 = −2 ?
25 paź 21:43
Adamm: −2≤2x
−1≤x
25 paź 21:45