Potęgi o wykładniku ułamkowym
Jarosław: Zadanie na zdjeciu przedstawione :
http://imgur.com/HnWAEl1
Potęgi kolejno to :
16 ,
13 ,
23
25 paź 15:48
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )1/6*( |
| )1/3:( |
| )2/3= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
=( |
| )1/6+1/3−2/3=( |
| )−1/6=6√6 |
| | 6 | | 6 | |
25 paź 15:54
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )16*( |
| )13:( |
| )23= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| )16*( |
| )26:( |
| )46= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| )36:( |
| )46=( |
| )−16= |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
=6
16=
6√6
25 paź 15:56
Jarosław: A można wytłumaczyć dlaczego tak ? Bo nie rozumiem tego ^^
25 paź 16:00
25 paź 16:03
Mila:
an*am=an+m
an: am=an−m
25 paź 16:12