zbior wartosci
3123: | | x2 | |
wyznacz zbiór wartości |
| |
| | 4−x2 | |
Odp to będzie zw = R/{−2;2} ?
24 paź 17:06
Adamm: tak
24 paź 17:08
Omikron: To co podałeś to dziedzina
24 paź 17:10
3123: Omikron mogłbyś pokazać jak to obliczać?
a jak powinnienem podać? zw: y ∊ ℛ \{−2;2}
24 paź 17:13
Omikron: Przyrównaj do k, sprawdź kiedy równanie ma rozwiązania. Przedział do którego należy k będzie
zbiorem wartości.
Nie myl dziedziny ze zbiorem wartości!
24 paź 17:16
24 paź 17:18
3123: odp to (−∞;−1) u (0;∞) wg wykresu?
24 paź 17:35
Adamm: (−∞;−1)∪<0;∞)
24 paź 17:39
3123: | | 8x | |
Adamm licze sobie pochodną tego i się zatrzymałem na |
| i nie wiem jak dalej |
| | (4−x2)2 | |
liczyć, żeby sobie przedział obliczyć, a potem wykres zrobić
24 paź 19:34
Adamm: kiedy f'(x)>0, f'(x)<0, f'(x)=0
24 paź 19:38
Omikron: x
2=4k−kx
2
(k+1)x
2−4k=0
1) dla k=−1
4=0 sprzeczność
2) dla k≠−1 funkcja kwadratowa. Równanie ma rozwiązania jeżeli Δ≥0
0+16k(k+1)≥0
k(k+1)≥0
k∊(−
∞,−1)∪<0,
∞)
ZW=(−
∞,−1)∪<0,
∞)
24 paź 19:41
3123: bardzo dziękuje

wolę ten sposób z podstawianiem
24 paź 19:50