rachunek rozniczkowy
miał: | | x2 | |
naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| podaj rowniania asymptot oraz zbior wartosci |
| | 4−x2 | |
unkcji f
Powiedzcie proszę czy dobrze to zrobiłem, czy gdzieś mam błąd i czy wykres jest dobry.
Oraz czy możece mi powiedzieć jak rysować wykresy? bo robię tą metodą ze pod x podstawiam
kolejno 1,2,3 itd.
http://i.imgur.com/0PpccwW.jpg
24 paź 16:23
miał: proszę o pomoc
24 paź 16:30
Adamm: wykres jest zły, co do ostatnich 2 granic widzę że nie wiesz do końca jak się je oblicza,
oczywiście nie mówię o zapisie
metody rysowania są różne
nie rozumiem czemu obliczyłeś wartość funkcji dla x=2 jeśli funkcja w tym punkcie nie
jest określona
24 paź 16:38
Adamm:

masz wykres dla odniesienia
przy rysowaniu wykresów powinieneś liczyć pochodną, wiesz wtedy na jakich przedziałach rośnie
wydaje mi się też że nie wiesz jak interpretować asymptoty, spójrz na rysunek, asymptoty
to linie do których funkcja dąży, powinieneś też wyznaczać punkty przecięć z osiami
jeśli chodzi o twoją metodę podstawiania kolejnych liczb, rób jak uważasz
24 paź 16:48
miał: mógłby Pan narysować poprawny wykres i powiedzieć jak się go robi?
| | x2 | | 4 | |
limx−> −2− = |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | 4−x2 | | 0− | |
| | x2 | | 4 | |
limx−> −2+ = |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | 4−x2 | | 0+ | |
limx−> −2
− i limx−> −2
+ mam przecież dobre wyniki, zapisałem już na skróty, ale na spr. bym
tak nie zrobił tylko tak jak wyżej
faktycznie wartosci funkcj w x=−2 i x=2 nie powinienem obliczać czyli na wykresie zrobić
otwarte kółeczko?
a czy asymptoty są dobrze napisane odpowiedzi i zbiór wartości dobrze wyznaczony?
24 paź 16:50
miał: Dziękuje za wyjaśnienie, chory byłem i muszę samemu teraz nadrabiać cały dział, więc nie
wszystko rozumiem
24 paź 16:52