zadanie
mezo: Rozwiąż nierowność
|2|x−1|−3|<=5
prosze o jakies wytłumaczenie
23 paź 21:19
mezo: up
23 paź 21:20
zef: Umiesz narysować ? Bo graficznie chyba byłoby najłatwiej.
23 paź 21:21
zef:
23 paź 21:24
mezo: Ale chodzi mi o algebraicznie
23 paź 21:25
pp:
2|x−1|−3≤5 i 2|x−1|−3≥ −5
|x−1|≤4 i |x−1|≥−1
x−1≤4 i x−1≥−4 i x∊R
x≤5 i x≥−3
x∊<−3,5>
23 paź 21:26
5-latek: no to do rozwiazania najpierw
2|x−1|−3≤5 i 2|x−1|≥−5
rozwiazuj
23 paź 21:27
zef: 2|x−1|−3≤5 i 2|x−1|−3≥−5
2|x−1|≤8 i 2|x−1|≥−2
|x−1|≤4 i |x−1|≥−1
x−1≤4 i x−1≥−4 i xeR
x≤5 i x≥−3
x∊<−3;5>
podsumowując: x∊<−3;5>
23 paź 21:29
mezo: czy pp zrobił dobrze?
23 paź 21:30
zef: Mamy to samo, czyli dobrze
23 paź 21:32
mezo: dlaczego 2|x−1|<=8 a potem |x−1|=<4 ,skoro 8−2 jest 6

?
23 paź 21:32
mezo: aaaa juz wiem
23 paź 21:32
5-latek: czemu nie zapytasz jego osobiscie tylko wszystkich dookola ?
23 paź 21:32
zef: |x−1|=a
2a≤8 //:2
a≤4 Może teraz to widzisz
23 paź 21:33
mezo: Czyli jak bede miec równanie z w.bezwzględną to zawsze musze dwa rozpatrzyć przyadki ,
ze f(x)=< np od 5 i f(x)>= −5 ?
23 paź 21:34
zef: |a|>b
to
a>b lub a<−b
|a|<b
to
a<b i a>−b
23 paź 21:36
mezo: A w tym drugim przypadku , rozwiązan jest nieskończenie wiele?
23 paź 21:38
zef: Nie, sprawdź to na konkretnym przypadku, a najlepiej czytaj tu:
1653
23 paź 21:40
mezo: nie da sie zobaczyć to jest płatne
23 paź 21:42