Logarytmy
Tomek: Mam zadanko: log2(4x + 16) − log2(2x+1 − 6) ⊇ x
Z tego doszedłem do: 1 + log2(2x + 4) − log2(2x − 3) ⊇ x
lub log2(2) + log2(2x + 4) − log2(2x − 3) − log2(2)x ⊇ 0
I już brakuje mi pomysłów jak to dalej opisać/rozpisać/opuścić logarytmy (było chyba jakieś
twierdzenie..?)
23 paź 20:30
Janek191:
Zamiast ⊇ powinno być ≥
23 paź 20:33
Adamm: czemu masz dam znak ⊇

nie powinno być =
23 paź 20:33
5-latek: Odpowiedz na pytanie
Za kogo ty masz pomagajacych ?
czy mamy cie traktowac jak de...la jakiegos ?
23 paź 20:33
Tomek: Właśnie nie mogłem tego znaku znaleźć to zaimprowizowałem
23 paź 20:33
Janek191:
| | 4x+ 16 | |
log2 |
| ≥ log2 2x ; określ dziedzinę |
| | 2x + 1 − 6 | |
więc
t = 2
x > 0
itd.
23 paź 20:36
23 paź 20:36
Adamm: log
2(4
x+16)−log
2(2
x+1−6)≥x=log
22
x
2
x+1−6>0 ⇒ 2
x+1>2
log26
x>log
23
| | 4x+16 | |
log2( |
| )≥0=log21 |
| | (2x+1−6)2x | |
23 paź 20:36
Janek191:
Jest w tabelce pod niebieskim napisem " powrót do spisu zadań "
23 paź 20:37