wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą p, dla której równanie:
123: wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą p, dla której równanie:
x3+(p−123)x+3=0 ma pierwiastek wymierny.
23 paź 19:04
===:
sprawdź treść zadania
23 paź 19:13
Adamm: m
3+(p−123)m*n
2+3n
3=0
m
3+p*m*n
2+3n
3=123m*n
2
i teraz spróbuj z dzielnikami
23 paź 19:14
===:
dla p=−128996879126874 równanie też będzie miało pierwiastek wymierny
23 paź 19:17
b.:
> dla p=−128996879126874 równanie też będzie miało pierwiastek wymierny
Hmm? Nie będzie miało. Jedyne możliwe pierwiastki wymierne to dzielniki 3, czyli 1,3,−1,−3. Dla
takiego p to nie będą pierwiastki.
Zob.
121.
23 paź 20:01