Logarytmy
Pati18773: Określ dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres:
Dziedzine umiem wyznaczyc ale nie wiem jak narysowac. Czy trzeba to zrobić przypadkami ?
22 paź 20:20
Pati18773: Nikt nic ?
22 paź 20:32
Janek191:
Czy to są logarytmy dziesiętne ?
22 paź 20:33
Natalia: | | 1 | |
To jest log przy podstawie x, |
| , |x| ale z czego  |
| | 2 | |
22 paź 20:34
5-latek: Janek191 przeciez widzisz ze wszystko zapisane w podstawie
Wiec nie ma powodu do dalszych pytan
22 paź 20:34
Pati18773: Tak dziesietne
22 paź 20:38
Pati18773: Jejku zle zapisalam przepraszam. To jest tak:
| | |log |x|| | |
c) f(x)= |
| |
| | log |x| | |
22 paź 20:42
Adamm:

a) x>0, logx≠0
D=(0;1)∪(1;
∞)
| logx | |
| ={ 1 dla logx>0 |
| |logx| | |
{ −1 dla logx<0
logx>0 ⇒ x>1
logx<0 ⇒ x<1
22 paź 21:20
Adamm:

b) x>0, x≠1
dla log
1/2x>0 ⇒ x<1
dla log
1/2x<0 ⇒ x>1
22 paź 21:22
Adamm:

c) x≠0, x≠1, x≠−1
dla |x|<1
dla |x|>1
22 paź 21:25
Pati18773: Nie rozumiem skad to wszystko sie wzielo.
| | log x | |
Np. w a czemu |
| =1 dla x>0 i −1 dla x<0 |
| | |log x| | |
22 paź 21:28
22 paź 21:33
Pati18773: A skad ta 1 ?
22 paź 21:35