Rownania Wielomianowe
Klusek: Witam. Mam problem z dwoma Rownaniami.
(x2 + x)4 − 1 = 0
(x2 + x)2 − x2 = 0
Na wzor tych z reszta sadze ze sobie poradze. Z gory dziekuje za pomoc.
10 sty 00:51
sssss: pomagam
10 sty 01:04
sssss:
2)
(x
2 + x)
2 − x
2 = 0
x
4 + 2x
3 = 0
x
3(x+2)=0
x=0 ⋁ x=−2
1) wydaje mi sie ze nie ma rozwiazan, ale przedstawie rozwiazanie:
(x
2 +x )
2 * (x
2 +x)
2 −1 = 0
(x
4 + 2x
3 +x
2)(x
4+2x
3+x
2) − 1 = 0
x
8 + 2x
7 + x
6 + 2x
7 + 4x
6 + 2x
5 + x
6 + 2x
5 + x
4 − 1 = 0
po zdredukowaniu:
x
8 + 4x
7 + 6x
6 +4x
5 + x
4 −1 = 0
Korzystajac z twierdzenia o niewymiernych pierwiastkach:
pq = +/− 1
W(1) ≠ 0
W(−1) = 1 ≠0
Moglem cos pomieszac w tym pierwszym, pozno juz
10 sty 01:05
Klusek: Kurcze, przyblizyl bys cos o tym twierdzeniu bo nie bardzo rozumiem skad sie taki wynik wziol
10 sty 01:26
sssss: Te twierdzenie wystepuje w klasach gdzie matematyka jest rozszerzona, ale tu masz wszystko
wyjasnione:
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
Wiec pewnie jestes w podstawie. Nie wiem skad oni taki przyklad wzieli na podstawe
10 sty 01:28
dede: Po co takie
karkołomne obliczenia do
zad . 2 
Podaję prostszy sposób

wykorzystujac wzór a
2 −b
2 =(a−b)(a+b)
2) ( x
2 +x)
2 −x
2=0
( x
2 +x +x)(x
2 +x −x)=0
( x
2 +2x)*x
2=0
x( x+2)*x
2=0 => x
3 ( x+2)=0
to x = 0 −−− pierwiastek trzykrotny v x = −2
równanie jest stopnia czwartego , wiec ma co najwyżej cztery rozwiązania
Do
ssss x= 0 −− trzykrotny v x = −2 ( r
m cztery rozwiązania

1) podobnie:
(x
2 +x)
4−1=0 => [ ( x
2 +x)
2−1][(x
2+x)
2 +1]=0
to: ( x
2 +x +1)( x
2 +x −1)([(x
2 +x)
2 +1]=0
w pierwszym nawiasie brak rozwiązań , boΔ<0
w ostatnim sprzeczność
pozostaje tylko rozwiązać:
x
2 +x −1=0 Δ= 5
√Δ=
√5
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
x1 = |
| ... lub x2= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
odp ; równanie ma tylko dwa rozwiązania w zb. R
10 sty 01:31
10 sty 01:34
sssss:
dede: zwracam honor, zle przeczytalem rozwiazanie do drugiego
10 sty 01:42