geometria
gabi: Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach: 2x − y + 2 =O, x − y =O,
x+y − 2=0.
a) Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny.
b) Oblicz długości wysokości trójkąta ABC.
20 paź 17:25
PW: Prostokątny jest, bo proste
y = x i y = − x +2
mają współczynniki kierunkowe o iloczynie równym (−1).
20 paź 17:29
20 paź 17:32
gabi: Dziękuje, a jak obliczyć długości wysokości?
20 paź 17:38
PW: Wskazówka. Oblicz punkt wspólny tych prostych prostopadłych − o trzymasz punkt będący
wierzchołkiem kata prostego.
Oblicz punkty wspólne trzeciej prostej z dwiema poprzednimi − otrzymasz pozostałe wierzchołki.
Długości przyprostokątnych są dwiema wysokościami trójkąta. Trzecią wysokość obliczysz, bo
znacz pole trójkąta i jego przeciwprostokątną.
20 paź 17:50