matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć ekstrema warunkowe
Iza:
f(x,y)=
√
x
+2
√
y
warunek x+y=8
20 paź 09:56
5-latek :
https://matematykaszkolna.pl/forum/333493.html
20 paź 09:57
Jerzy:
Można prościej y = 8 − x f(x) =
√
x
+ 2
√
8−x
.... i liczymy ekstremum funkcji jednej zmiennej.
20 paź 10:04