ekstremum warunkowe funkcji
KrólowaCebuli: Siemka, proszę o pomoc przy znalezieniu ekstremum warunkowego funkcji:
f(x,y)=√x+2√y pod warunkiem x+y=8
wyliczyłam pochodne podstawiając: (znam tylko taka metodę)
L(xyλ)=√x+2√y−λ(x+y−8)
i wyszły równania
1/2√x−λ=0
1/√y−λ=0
−x−y+8=0
Jak to dalej wyliczyć do końca, żeby miało ręce i nogi? Dzięki za pomoc!
19 paź 21:40
Adamm: brakuje założenia x≥0, y≥0,
zauważmy że λ≠0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| =λ ⇒ |
| =√x ⇒ |
| =x |
| 2√x | | 2λ | | 4λ2 | |
mamy już przeliczalną liczbę możliwych rozwiązań więc po prostu przez nie przejdź
jeszcze pochodne nie uwzględniają kiedy x=0 ∨ y=0, też musisz uwzględnić te przypadki
19 paź 21:53
Adamm: | | 5 | | 1 | |
a, i λ=−√ |
| można wykluczyć ze względu np. na to że √x= |
| |
| | 32 | | 2λ | |
19 paź 21:55
Adamm: w sumie to to nic nie zmienia, i po wyznaczeniu λ2 można było od razu przejść do wyznaczenia
x, y
19 paź 21:56
KrólowaCebuli: Ok, wielkie dzięki
19 paź 21:58