Pomocy!!!
Justyna: Pomocy

!
Rozwiąż:
Cos7x−cos2x=0
19 paź 12:06
Janek191:
Zastosuj wzór na
cos α − cos β
19 paź 12:06
Justyna: A pomożesz to zrobic krok po kroku?
19 paź 12:07
Jerzy:
Albo : cos7x = cos2x
7x = 2x + 2kπ lub 7x = −2x + 2kπ
19 paź 12:08
Justyna: A to jak?
Tgx+ctgx=4 sin2x
19 paź 12:10
Leszek: cos 7x = cos 2x
czyli
7x = 2x +2kπ lub 7x= −2x +2kπ
x=2kπ/5 lub x=2kπ/9
19 paź 12:10
Justyna: Dlaczego podzielone pierwsze przez 5 a drugie przez 9?
19 paź 12:12
Janek191:
Bo 7 x − 2x = 5 x oraz 7x + 2x = 9 x

Szkoła powszechna
19 paź 12:13
Justyna: Juz wiem, a te drugie moze rozwiążesz?
19 paź 12:14
Leszek: 7x−2x=2kπ lub 7x+2x =2kπ
5x =2kπ lub 9x=2kπ
19 paź 12:14
Janek191:
sin 2x = 2 sin x* cos x
19 paź 12:17
Justyna: I to koniec?
19 paź 12:18
Janek191:
To może być początek

Wykonaj dodawanie po lewej stronie
19 paź 12:20
Justyna: Zrobisz krok po kroku bo nigdy nie miałam takich rzeczy
19 paź 12:21
5-latek:
19 paź 12:22
Janek191:
tg x + ctg x = 4 sin 2x
| sin x | | cos x | |
| + |
| = 4* 2sin x*cos x |
| cos x | | sin x | |
| sin2 x + cos2 x | |
| = 8 sin x*cos x; zał,że sin x ≠ 0 i cos x ≠ 0 |
| sin x*cos x | |
| 1 | |
| = 8 sin x*cos x / * sin x*cos x |
| sin x* cos x | |
1 = 8 sin
2 x* cos
2 x
8*sin
2 x*(1 − sin
2 x) = 1
8 sin
2 x − 8 sin
4 x = 1
8 sin
4 x − 8 sin
2 x + 1 = 0
t = sin
2 x t ∊ < 0, 1>
8 t
2 − 8 t + 1 = 0
itd.
19 paź 12:27
5-latek: I widzisz Justyna
Tym ostatnim wpisem udawadniasz ze trolujesz
Gdybys napisal/la ze nie rozumiesz tego to co innego (nawet sam bym ci pomogl .
19 paź 12:29
Leszek: | sin x | | cos x | |
| + |
| =4*sin (2x) |
| cos x | | sin x | |
| 1 | |
| = 4*sin(2x) |
| sin x *cos x | |
czyli
sin
2(2x)=1/2
sin(2x)=
√2/2 lub sin(2x)=−
√2/2
Dalej prosze samodzielnie rozwiazac
19 paź 12:29
Janek191:
Poprawka t ∊ ( 0 , 1 )
19 paź 12:30
Janek191:
Sposób Leszka jest lepszy
19 paź 12:31
Justyna: Nie każdy ma takie rozszerzone rzeczy na matematyce. U mnie na podstawie tego nie było
19 paź 12:32
Justyna: Skad sie wzięło to; 1/sin x *cos x?
19 paź 12:36
Leszek: Lewa strone sprowadzasz do wspolnego mianownika oraz sinx*sinx+cosx*cosx=1
19 paź 12:38
19 paź 12:39
Justyna: To nie ja
19 paź 12:39
Justyna: Obliczyć A;
3cosx+√3sinx=A sin (x−α)
α=(−pi/pół, pi/pół)
Moze to ktos wie jak zrobic?
19 paź 12:58