Nierówność logarytmiczna i dziedziny funkcji
Mostu: Rozwiąż nierówności:
a) log
12 (x+1)<2
b) (
13)
x<=3
Znajdź dziedzinę:
a) f(x)=
√x−1x+2
b) f(x)=
√log2 (x+1)−1
c) f(x)=
3+x2 2x−2
Pomocy, mam z tego w środę kartkówkę
17 paź 21:01
17 paź 21:02
17 paź 21:02
Adamm: co do nierówności, typowe zadania, wystarczy nauczyć się metody
co do dziedziny, mianownik≠0, podstawa logarytmu>0 oraz ≠1, wnętrze >0, po pierwiastkiem ≥0
17 paź 21:07
17 paź 21:09
17 paź 21:10
Janek191:
log
0,5 (x + 1) < 2*log
0,5 0,5 ; x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
| | 1 | |
log0,5 ( x + 1) < log0,5 |
| |
| | 4 | |
x + 2 > 0,25
x > − 1,75 i x > − 1
Odp. x > − 1
=========
17 paź 21:33
Mostu: Zrobiłem pierwszy przykład i wyszło mi że xe(−3/4 , ∞), dobrze?
17 paź 21:40
piotr: a skąd to: x + 2?
17 paź 21:48