Rozwiaz rownanie
Tomasz: Rozwiaz rownanie sinx+cosx=1
17 paź 20:06
17 paź 20:09
Tomasz: mógłbys to bardziej rozpisac bo nie czaje za bardzo
17 paź 20:13
17 paź 20:18
Mila:
II sposób
| √2 | | √2 | | √2 | |
| *sinx+ |
| *cosx= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sinx*cos |
| +sin |
| *cosx= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| =π− |
| +2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
======================
17 paź 20:27
Jack: Czyżbym coś pominął?
17 paź 20:28
Jack: Dzisiaj mi nic nie idzie...nawet n uczelni...
Mielismy obliczyc ile to jest
√−7+24i
No to napisalem ładnie, ze
(−7+24i) = (4i+3)
2 = (−4i−3)
2
Zatem
√−7+24i = ±(4i+3)
No i za rozwiązanie 0 pkt bo w poleceniu bylo oblicz
17 paź 20:40
Mila:
No to jak miałeś w końcu zrobić.
17 paź 21:06
PW: III sposób
(1) sinx + cosx = 1.
Metoda analizy starożytnych. Jeżeli równanie (1) jest spełnione, to
(sinx + cosx)
2 = 1
2
sin
2x + cos
2x + 2sinxcosx = 1
1 + 2sinxcosx = 1
2sinxcosx = 0
sinx = 0 lub cosx=0
W przedziale <0, 2π) są następujące rozwiązania:
| | π | | 3π | |
x0 = 0, x1 = π, x3 = |
| , x4 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzamy, które rozwiązania spełniają równanie (1), po czym wypisujemy wzory na wszystkie
rozwiązania.
17 paź 21:22
Jack: a no mniej wiecej tak
Milu
√−7 + 24i = a+bi /
2
−7 + 24i = a
2 − b
2 + 2abi
{a
2 − b
2 = −7
| | 12 | |
{24 = 2ab −>> 12 = ab −>> a = |
| |
| | b | |
144 − b
4 + 7b
2 = 0
t=b
2
delta...
itd itp
17 paź 21:27
5-latek: No to sposob z trapeza ?
17 paź 21:31
Jack: sposob z trapeza to dolozenie kolejnego rownania na podstawie modulow
√(−7)2+(24)2=a2+b2
jednakze ten sposob rowniez "jest zabroniony"
17 paź 21:33
5-latek: A nie beda to te wzory co CI niedawno wyslalem ?
17 paź 21:35
Jack: no ogólnie słabo, że trzeba liczyć akurat tym sposobem, nawet jeśli jest on najdłuższy.
17 paź 21:35
Jack: z tych wzorów prawdopodobnie też bym nie mógł skorzystać, bo by pan prowadzący nie wiedział
skąd je wziąłem.
17 paź 21:36
Mila:
Nie, to jest sposób, jeżeli nie wiadomo, co podniesiono do kwadratu.
Było podane jaką metodą trzeba zrobić?
Miałam tylko jednego asystenta, co wymagał podanych przez siebie sposobów.
Dobrze zrobiłeś.O ile napisałeś wszystko co podałeś we wpisie 20:40.
17 paź 21:48
PW: Kurcze pieczone, jeżeli student poprawnie stosuje metodę, której nie było na ćwiczeniach, to
powinien dostać pochwałę, a nie zero. Studia to nie odrabianie lekcji wedle schematu.
17 paź 21:51
5-latek: Dlatego ja mowilem ze ludzie sie ucza na wakacjach z ksiazek ktrore potem nie sa polecane na
studiach
Gdzies czytalem ze na PWr nie polecaja Krysickiego i Wlodarskiego .
Ale ile w tym prawdy ? Nie wiem .
Dla mnie tez powiniem dostac dobra ocene .
17 paź 21:59
Jack: ja z krysickiego−wlodarskiego korzystam na analizie, a raczej zadania do cwiczenia (w teorii
domowe) sa z tego zbioru
za to GiS polecal pan od algebry i analizy.
Odezwe sie jak sie dowiem czy bedzie 0 pkt.
17 paź 22:06
Kacper:
Trzeba się przyzwyczaić, że masz myśleć tak jak ktoś chce i tyle.
17 paź 22:07
PW: Kacper ... mam nadzieję, że to tylko gorzki żart.
17 paź 22:19