Funkcja f(x) = 3(x+1)(x-2) przejmuje wartości dodatnie, gdy...?
dd: Funkcja f(x) = 3(x+1)(x−2) przejmuje wartości dodatnie, gdy...?
Proszę o pełne rozwiązanie
17 paź 19:15
Janek191:
x ∊ ( −∞ , − 1) ∪ ( 2, +∞)
17 paź 19:17
Janek191:
a = 3 > 0 więc ramiona paraboli są skierowane ku górze
x1 = − 1 x2 = 2
17 paź 19:18
Janek191:
17 paź 19:20
dd: A da się to jakoś obliczyć? xd
Ja chyba źle liczę tą funkcje, bo raz mi wyszła:
3x
2 −x −2 a raz 3x
2 −3x −6
17 paź 19:23
dd: a przez to źle wychodzi delta i wszystko się sypie ..
17 paź 19:23
Adamm: nie wiesz co robić? licz deltę
17 paź 19:24
dd: No właśnie, ale ja chyba źle licze tą funkcje i przez to później delta wychodzi zła
17 paź 19:25
Janek191:
Do czego potrzebna Ci Δ ?
Masz wszystko dane : a = 3 > 0 x1 = − 1 x2 = 2.
17 paź 19:26
17 paź 19:26
Janek191:
Patrz na wykres tej funkcji
17 paź 19:27
dd: A skąd się wie, że x1= −1 a x2= 2?
Zawsze liczyłam delte, żeby to wiedzieć xd
17 paź 19:27
17 paź 19:28
Janek191:
x + 1 = 0 ⇒ x = − 1
x − 2 = 0 ⇒ x = 2
17 paź 19:29
dd: Aha, zapomniałam. Xd
Dzięki bardzo
17 paź 19:29