Równanie
08: |x
2−7x+8|=2
Rozpisuję na w równości
x
2−7x+8=2 i x
2−7x+8=−2
I wychodzą pierwiastki: 5 i −2 lub (

)
√13−7/2 i
√13+7/2
Prawidłowo?
17 paź 19:03
PW: Nie i, lecz lub.
17 paź 19:04
08: Wszędzie? Między każdym pierwiastkiem lub, tak? Wyniki dobre?
17 paź 19:07
PW: Tu przede wszystkim:
x2−7x+8 = −2 ⋁ x2−7x+8 = 2.
To najważniejsze, i za to mogą odejmować punkty.
17 paź 19:15
PW: Rachunków nie sprawdzałem, ale
x2 − 7x + 8 = 2 ⇔ x2 −7x +6 = 0 ⇔ (x−1)(x−6) = 0
17 paź 19:17
08: Dziękuję bardzo, już wiem gdzie zrobiłam błąd

Miłego wieczoru
17 paź 19:19
08: A jeszcze jedno pytanie, nie czasem(x+1)(x−6)?
17 paź 19:20
Adamm: nie
17 paź 19:22
08: Jeśli x=1, to wyjdzie chyba −6x, a nie −7x
17 paź 19:24
Adamm: x1*x2=6
x1+x2=7
17 paź 19:25
PW: Pomnóż spokojnie "każdy przez każdy": (x−1)(x−6) = …
17 paź 19:26
08: Mam chyba jakiś zły dzień, ale....
Pierwiastek z Δ to 5, więc jedno miejsce zerowe to 5+7/2=6 , a drugie 5−7/2=−1 (?)
17 paź 19:28
17 paź 19:29
17 paź 19:30
08: Boże, no tak.....
17 paź 19:30