Prosze o wyjasnienie...
Mx: Nowy temat: Ze zbioru {1,2,3,4,...2016} losujemy jedna liczbe. Oblicz prawdopodobienstwo tego,
ze
wylosujemy liczbe podzielna przez 31 lub 4.
17 paź 14:40
Janek191:
To zadanie jest już rozwiązane
17 paź 14:41
Mx: Janek, moze i jest, ale nie bardzo je zrozumialam bez wytlumaczenia... Hmm, co do pomyslow, to
nasza wspolpraca moze byc ciezka..
17 paź 14:43
Mx: Tak, to rozumiem.
17 paź 14:43
Mx: Czekaj, cofnijmy sie na momencik, bo przeczytalam twoja wypowiedz z 14:42 − sprawdzam ile jest
takich liczb podzienych przez 4 i 31, a potem dodac je do siebie? Czyli po dodaniu bedzie
571...?
17 paź 14:48
Mx: Ponawiam − 571 tak? O to chodzi?
17 paź 14:51
Mx: Liczb podzielnych przez 4 jest 506, a przez 31 − 65, sumujac wychodzi 571...
17 paź 14:52
Mx: Mam tak leciec do 2016?
17 paź 14:55
Mx: No dobrze, ale do tego juz doszlismy, ze 31 w 2016 jest 65...
17 paź 14:57
Mx: O boziu... To mam Ci to przedstawic w postaci ulamka zwyklego? 65131
17 paź 15:01
Mx: No wiec przedstawilam, prawidlowe jest to wg Ciebie?
17 paź 15:02
Mx: Mi zalezy tylko by zrozumiec to zadanie.......
17 paź 15:02
Mx: Mozemy wrocic do zadania?
17 paź 15:03
Mx: 2016:31=65131
17 paź 15:07
Mx: Zgadza sie, czy tez nie?
17 paź 15:07
Mx: To ja juz nie mam pomyslow.
17 paź 15:08
Mx: Aha, czyli nie mam juz co liczyc na pomoc w rozwiazaniu zadania
17 paź 15:13
Mx: To troche za malo, no ale okej.
17 paź 15:13
Mx: Po prostu chcialam to zrozumiec, co mi po samej odpowiedzi, jak zadania nie rozumiem?
17 paź 15:14
Mx: A mozesz chociaz od A do Z rozwiazac zadanie, moze w ten sposob ogarne?
17 paź 15:15
17 paź 15:15
Jerzy:
Czego nie rozumiesz ?
liczb podzielnych przez 31 jest 65
licz podzielnych przez 4 jest 504
liczb podzielych przez 4 i 31 jest 16
| | 31 | | 504 | | 16 | |
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = |
| + |
| − |
| |
| | 2016 | | 2016 | | 2016 | |
17 paź 15:21
17 paź 15:23
Jerzy:
Skąd masz Janek 65 ?
17 paź 15:26
Janek191:
Liczb podzielnych przez 31 jest 65
17 paź 15:27
Janek191:
@ Mx:
Tak
17 paź 15:30
Jerzy:
Aa .... racja, literówka

( ten szczur wyprowadził mnie nieco z równowagi)
| | 65 | |
@Mx ... popraw 15:21 ..... pierwszy ułamek ma być: |
| |
| | 2016 | |
17 paź 15:31
Marazm: Mx jak chcesz to sobie rozpisz jakie liczby były tutaj podzielne przez 4 i 31
17 paź 15:35
Omikron: Mx, jak zamierzasz częściej korzystać z forum to zajmij swój nick i pokoloruj go (opcja na lewo
od zamieszczania wiadomości). Bo jak widzisz pod Ciebie też się podszywa.
17 paź 15:36
Mx: Zapamietam, a wiewc dziekuje Wam i za pomoc i za radę

. A tymczasem zycze milego dnia
chlopaki
17 paź 15:39