Wielomiany - czynniki
Tomek: Witam,
potrzebuję pomocy z wielomianami, mianowicie muszę je rozłożyć na czynniki:
a) x4 − 3x3 + 4x2 − 6x + 4
b) x4 − 4x2 + 4
c) x5 − x4 −2x3 + 2x2 + x − 1
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
16 paź 23:25
Janek191:
b) W(x) = ( x2 − 2)2 = [( x − √2)*(x + √2)]2
16 paź 23:27
Janek191:
a) Podziel przez (x − 1)*(x − 2) = x2 − 3 x + 2
16 paź 23:31
Tomek: Janek, ale w b) jeżeli tak zrobię, to co się stanie z x4 ? Próbowałem to zrobić tak:
X2(x2 −4) +4 =0
Potem rozwinąłem nawias z wzoru, ale nie wiem czy to mi coś daje.
16 paź 23:38
Janek191:
cd.
b) ... = ( x − √2)*(x − √2)*(x + √2)*(x + √2)
16 paź 23:40
Janek191:
cd.
b) ... = ( x − √2)*(x − √2)*(x + √2)*(x + √2)
16 paź 23:40
Janek191:
a) ( x4 −3 x3 + 4 x2 − 6 x + 4) : ( x2 −3 x + 2) = x2 + 2
− x4 + 3 x2 −2 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 x2 − 6 x + 4
− 2 x2 + 6 x − 4
−−−−−−−−−−−−
0
więc
W(x) = ( x − 1)*(x − 2)*( x2 + 2)
16 paź 23:47
Malwina: Polecam tabelkę Hornera
16 paź 23:50
Malwina: Dam ci przykład a, bo jeszcze mam wypracowanie z historii:
x4 | x3 | x2 | x1 | x0 | R
1 | −3 | 4 | −6 | 4
r=2 1 | −1 | 2 | −2 | 0
r=1 1 | 0 | 2 | 0
(x−1)(x−2)(x2−2)=0
(x−1)(x−2)(x−√2)(x+√2)=0
16 paź 23:57
16 paź 23:59
5-latek: Tak naprawde to szkoda Twojej pracy .
Pisz wypracowanie
17 paź 00:02
Malwina: w a) (x−1)(x−2)(x2+2)=0
i już się nie da rozłożyć, sorka, źle spojrzałam
spać już się chce
17 paź 00:02
Tomek: Wszystko mam, przy pierwszym zamiast 6, przepisałem do zeszytu 3 i mi nie chciało wyjść,
dziękuję za pomoc!
17 paź 00:47