wartość bezwzględna
GROMU: Czy ktoś mógłby rozwiązać dla mnie to zadanie, moja odpowiedz nie pokrywa się z odpowiedzią do
zadania i zastanawiam się czy tam jest błąd czy ja to źle robię.
2|x+6| + |6−x|−x=18
U mnie odpowiedź to x = −18 o x ∊ <6;∞)
16 paź 20:35
Janek191:
Źle zrobione
16 paź 20:36
16 paź 20:38
GROMU: Rozpatruje 3 przedziały 1 − x∊(−∞;−6) ; 2 − x∊<−6;6) ; 3 − x∊<6;∞)
W 1 przedziale 2*(−x−6)−(6−x)−x=18 ⇒ x= −18
W 2 przedziale 2*(x+6) −(6−x)−x=18 ⇒x=6 nie należy do przedziały <−6;6)
W 3 przedziale 2*(x+6)+(6−x)−x=18 ⇒ 18=18 tożsamość więc x∊<6;∞)
16 paź 20:44
Antonni: 2*(−x)+x−x= 0 (to wynika z oblizcen ktore zrobiles sam w 1 przedziale .
Wiec co robi ten x tam ?
16 paź 20:49
Antonni: Przepraszan ja zle policzylem
16 paź 20:50
GROMU: Czyli jest dobrze policzone, bo już zupełnie się zgubiłem?
16 paź 20:56
Mila:

2|x+6| + |6−x|−x=18⇔
2|x+6|+|x−6|−x=18⇔
1) |x+6|=x+6 dla x≥−6
2) |x−6|=x−6 dla x≥6
Rozważamy w przedziałach
1
o
x<−6
2*(−x−6)+(−x+6)−x=18
−2x−12−x+6−x=18
−4x=24⇔x=−6∉(−
∞,−6)
lub
2
o
x∊<−6,6)
2*(x+6)+(−x+6)−x=18
2x+12−x+6−x=18
18=18 każda liczba należąca do przedziału <−6,6) spełnia równanie.
x∊<−6,6)
lub
3
o
x≥6
2*(x+6)+x−6−x=18
2x+12−6=18
2x=12
x=6∊<6,∞)
Suma rozwiązań:
x∊<−6,6>
========
16 paź 20:59
GROMU: Dziękuje bardzo za pomoc wszystkim
16 paź 21:04