Pochodne
Jack: jak sie robi pochodna funkcji wykladniczej i logarytmicznej?
np. y = 2x
albo y = 32x
i logarytmiczne np
y = log2x
albo
y = log10x2
i inne
15 paź 21:19
Adamm: wykładnicze sprowadzasz to postaci ex tzn.
2x=eln2x i funkcja złożona
logarytmiczne podobnie
15 paź 21:22
Janek191:
y = 2x
y ' = 2x *ln 2
−−−−−−−−−−
y = 32x = 9x
y ' = 9x*ln 9
−−−−−−−−−−−
15 paź 21:23
Adamm: np. y=2
x=e
xln2
y'=ln2*e
xln2=2
xln2
15 paź 21:25
Jack: Adamm oki, ale nie wiem jak zrobic pochodna z funkcji eln2x
chyba ze to tak dziala ze to jest
ln2x * eln2x − 1
15 paź 21:25
Jack: Janek, jak Ty to... ?
15 paź 21:26
Leszek: Najlepiej zamienic na funkcje logarytmiczna ln
np
y=2x czyli ln y = ln(2x) zatem ln y = x*ln 2
Czyli y =ex*ln 2
Wowczas pochodna y ' = ex*ln 2*ln 2 = 2x*ln 2
i.t.d
15 paź 21:26
Adamm: może nie wiesz więc powiem
y=e
x
y'=e
x
y=lnx
wyprowadzić też ci mogę ale to już jak chcesz
15 paź 21:26
Adamm: znasz pochodną f. złożonej
15 paź 21:27
Adamm: jak masz f(y) gdzie f jest funkcją x oraz y=g(x) to
(f(y))'=f'(y)*g'(x)
15 paź 21:28
myszka:
Jack jak chcesz to mogę Ci "zrobić" na szydełku te pochodne
15 paź 21:28
Mila:
Jack Masz to we wzorach:
1) (a
x)'=a
xln(a), a>0, a≠1
2) (a
mx)'=m*a
mxln(a) , a>0, a≠1
4)
| | 1 | |
(loga(x))'= |
| , a>0, a≠1, x>0 |
| | xlna | |
15 paź 21:31
15 paź 21:32
Jack: Adamm
znam pochodna zlozona, tylko na wykladniczej nie wiem co sie dzieje

Obejdzie sie bez wyprowadzania (chyba

)
Dziekuje wszystkim !
15 paź 21:33
Adamm: jak opanujesz funkcję złożoną to nie musisz pamiętać wszystkich tych wzorów
mi wystarcza
xn, ex, lnx, trygonometryczne, cyklometryczne i własności pochodnych
15 paź 21:34
Saizou :
myszka dlaczego porzuciłaś swój uroczy 3−lietrowy nick ?
15 paź 21:34
Leszek: Jezeli student chce nauczyc sie dobrze matematyki powinien umiec wyprowadzac
poszczegolne wzoru ,a nie uczyc sie ich na pamiec i korzystac z nich automatyczne.
Na dobrych uczelniach daje sie zadania ,aby napodstawie okreslonych definicji
wyprowadzac wzory i obliczenia.
Ot przyklad
Na podstawie definicji prosze wyznaczyc pochodna funkcji
f(x)= √x2+1
15 paź 21:38
Jack: nie mialem za bardzo wyprowadzania na podstawie definicji...
f(x) =
√x2+1
15 paź 21:39
Leszek: A jaka to szkola?
15 paź 21:39
Jack: jestem na 1−wszym roku studiow z informatyki
15 paź 21:39
15 paź 21:42
Adamm: z definicji pochodnej Jack
15 paź 21:43
Jack: bo tak mam
maciu
15 paź 21:44
Leszek: To na tym kierunku powinny byc urzywane definicje i dowody twierdzen matematycznych
Dobrym podrecznikiem jest Matematyka W.Zakowski i inni .
Jest tam spora dowodow przedstawionych w przystepny dla studenta sposob,warto
sie z tym zapoznac.
15 paź 21:45
myszka:
Hej
Saizou 
Kiedyś na tym forum Wszyscy byliśmy jak w rodzinie
Można było podzielić się wiedzą, pożartować nawet do rana
A teraz .... wszyscy się obrażają , popisują ....... ( brak słów

)
Postanowiłam zostać tu
szarą myszką ( i nie wiem czy na długo) bo szkoda mi zdrowia
Ot to
Pozdrawiam
15 paź 21:46
Jack: no to biore funkcje
f(x) = x
2+1
| | x2+1+h − (x2+1) | | h | |
lim |
| = lim |
| = ? |
| | h | | h | |
h→0
chyba cos zle robie...
15 paź 21:46
Adamm: f(x+h), ty wstawiłeś f(x)+h
15 paź 21:47
Jack: aaa no tak
15 paź 21:47
Leszek: Jack to nie ta funkcja ,chdzilo mi o funkcje postaci f(x)=√x2+1
15 paź 21:48
Jack:
| | (x+h)2+1 − (x2+1) | | 2hx + h2 | |
... = lim |
| = lim |
| = lim U{2x+h} = 2x? |
| | h | | h | |
15 paź 21:49
Jack: Leszek wiem, ale z definicji to chyba pierwszy raz w zyciu robie, to nie chcialem sie od
razu rzucac
15 paź 21:49
Adamm: tak, dobrze Jack
teraz spróbuj funkcję Leszka
15 paź 21:50
Leszek: OK
malymi krokami dojdzie dalej
Kosmonalta amerykanski na Ksiezycu zrobil maly niesmialy krok ,a ludzkosc
zrobila olbrzymi krok .Tak trzymaj
15 paź 21:53
Jack: to na szybko bo mi sie placek spali
f(x) =
√x2+1
| | √(x+h)2 + 1 − √x2 − 1 | |
lim |
| = dobre pytanie |
| | h | |
jednak na szybko nie dam rady, zw ;x
15 paź 21:54
Saizou :
Szara myszko wiem o czym mówisz, forum się trochę zmieniło, a raczej użytkownicy.
Niestety, smuto jest to co się tutaj dzieje, ale ludzi nie jest tak łatwo zmienić i w 100 % się
z Tobą zgadzam

Również pozdrawiam

(bo to
myszka jabłkożerna

)
pomnóż przez licznik ze zmienionym znakiem
15 paź 21:58
Mila:
Taką granicę liczyłeś nie jeden raz, do dzieła.
15 paź 21:59
15 paź 22:14
Jack:
| | (x+h)2 + 1 − (x2−1) | |
... = lim |
| = |
| | h(√(x+h)2+1 + √x2−1) | |
| | 2hx + h2 + 2 | |
= lim |
| |
| | h√(x+h)2+1 + h√x2−1 | |
hmm
15 paź 22:17
5-latek : Maciu nie pochlebiaj sobie az tak .
Jack zobacz czy dostales emalia ode mnie
15 paź 22:17
Saizou :
Jack coś ze znakami masz nie tak jak być powinno
15 paź 22:20
Saizou : Kurcze, literki pomieszałem, miło być Jack a nie Jack
15 paź 22:21
Jack: Krzysiutak, dostalem, dzieki
15 paź 22:23
Jack: oj maciu maciu...

Saizou, co jest nie tak?
15 paź 22:24
5-latek : To sie cieszse .

Wyslalem tez to samo
Metisowi przy okazji
Moze zobaczy
15 paź 22:25
Saizou :
| √(x+h)2+1−√x2+1 | | (x+h)2+1−(x2+1) | |
| = |
| = |
| h | | h(√(x+h)2+1+√x2+1) | |
| x2+2xh+h2+1−x2−1 | |
| = |
| h(√(x+h)2+1+√x2+1) | |
| 2xh+h2 | |
| |
| h(√(x+h)2+1+√x2+1) | |
15 paź 22:27
Jack: a faktycznie, tam + zamiast −
15 paź 22:28
Jack:
| | 2x + h | | 2x | | x | |
... = lim |
| = |
| = |
| |
| | √(x+h)2+1 + √x2+1) | | 2√x2+1 | | √x2+1 | |
15 paź 22:30
Saizou :
15 paź 22:31
Leszek: OK
tylko za kazdym razem niestety trzeba pisac lim i dopiero na koncu mozna to
opuscic gdy podstawiamy h→0
15 paź 22:35
Jack:
bo mam np. obliczyc pochodna funkcji
y = 4
x arctg x
| | 1 | |
y' = 4x ln4*arctgx + 4x * |
| |
| | x2+1 | |
swoja droga, arcusy tez sie wyznacza z definicji?
15 paź 22:35
Leszek: Tak jako funkcje odwrotna do tgx lub sinx i.t.d
15 paź 22:37
Mila:
Każdą pochodną możesz z definicji, ale masz wzory to korzystaj w zadaniach.
W LO powinieneś mieć to na lekcjach dla prostych funkcji.
Czy na wykładach i ćwiczeniach masz pochodne, czy też sam to przerabiasz dla siebie.
15 paź 22:38
Jack:
to wezmy funkcje
y = arc sinx
z def.
| | arcsin(x+h) − arcsinx | |
y ' = lim |
| = no tu juz naprawde nie wiem co |
| | h | |
15 paź 22:39
Jack: Milu
mialem pochodne te proste w LO, natomiast na studiach to mielismy pierwszy z 2 cwiczen z tego
(bo drugie cwiczenia to obliczanie ekstremow) i do kazdych cwiczen jest kilkanascie zadan z
krysickiego zadane
wiec jak zaczalem robic to nagle arcusy i wykladnicza.
Jednakze sprawdzajac zadanie probne do kolokwium to one sa naprawde straszne
15 paź 22:40
Jack: np pochodna z funkcji
| | cosh x | | x | | 1−x2 | |
f(x) = |
| − ln(ctgh |
| ) + arcsin |
| |
| | sinh2 x | | 2 | | 1+x2 | |
15 paź 22:44
Benny: To tylko tak strasznie wygląda, a liczy się bardzo prosto
15 paź 22:45
Jack: znaczy wiem ze h to chodzi o hiperboliczny ale nie mam zielonego pojecia jak to dziala.
15 paź 22:46
Benny: Jak co działa?
15 paź 22:46
Jack: no cokolwiek.
Jak to wyglada np. taki sinh, jak sie oblicza jego pochodna.
No nie mam zielonego pojecia
15 paź 22:47
Jack: czy na to sa wzory?
15 paź 22:47
Leszek: Jack
Tak jak napisalem wykorzystaj metode obliczania pochodnej funkcji odwrotnej
15 paź 22:47
myszka:
Dzięki
Mila
15 paź 22:48
Jack: Leszku
a jak sie oblicza metoda funkcji odwrotnej?
15 paź 22:49
jc: Jack, mniej wysiłku kosztuje udowodnienie ogólnych reguł i potem ich stosowanie.
15 paź 22:49
Adamm: jeśli chodzi o wzory to sinh'(x)=cosh(x)
cosh'(x)=sinh(x)
15 paź 22:50
Jack: straszne rzeczy ja tu widze...
dobra , nie bylo pytania
15 paź 22:50
Adamm: Jack weź y=arcsinx
wtedy siny=sin(arcsinx)=x
15 paź 22:51
Mila:
15 paź 22:51
Mila:
Jack, weź Krysickiego i licz po kolei, tam jest stopniowanie trudności,
najpierw proste, potem złożone. Musisz wzory podstawowe opanować.
Zasady znasz , nie rzucaj się od razu na bardzo złożone funkcje.
15 paź 22:54
Jack: Jeszcze mam jedno pytanko
(kompletnie nie zwiazane z tym co teraz sie dzialo

)
jak interpretowac to?
puu.sh/rK90D/22ae7be711.jpg
oznacza ze kat alfa jest rozwarty czy to jest ten ostry
15 paź 22:55
Jack: Miluok, bede robic "po kolei"
15 paź 22:56
Mila:
Masz linka do tej listy na kolokwium.?
15 paź 23:00
Saizou :
zakłada się że ramie początkowe to dodatnia półoś X, wiec na ramieniu końcowym leży dany punkt
15 paź 23:01
Jack:
Saizou, ale to bedzie jak w koncu
Milu
mozna powiedziec, ze mam (to raczej sprawdzian niz kolokwium)
ale nie chcialbym wszedzie tego udostepniac ; /
15 paź 23:05
Saizou :

chodzi o ten kąt
15 paź 23:07
Jack: no to zeby wyznaczyc funkcje tego kata to akurat biore ten drugi
w sensie cos α = − cos (180−α)
15 paź 23:09
Jack: w kazdym razie dzieki !
15 paź 23:10
5-latek : x=−3 y=7
r=
√(−3)2+72=
√9+49=
√58
| | x | |
cosα= |
| podsatw i policz |
| | r | |
| | y | |
tgα= |
| podstaw i policz |
| | x | |
15 paź 23:13
15 paź 23:14