prawdopodobieństwo warunkowe
ania: W urnie znajdują się 3 kostki: prawidłowa oraz dwie nieprawidłowe, dla których
| | 1 | |
prawdopodobieństwa uzyskania szóstki wynoszą odpowiednio |
| oraz 1. Z urny wylosowano |
| | 7 | |
kostkę i wykonano nią rzut, uzyskując szóstkę. Obliczyć prawdopodobieństwo, że rzucano
prawidłową kostką.
15 paź 21:03
PW: 207951 tutaj o 22:08 jest rozwiązany przykład. Jeżeli tamto zadanie zrozumiesz, to i z
tym sobie poradzisz.
15 paź 21:22
ania: A−rzucono prawidłową kostką
B−uzyskano szóstkę
P(AIB)=?
| | P(A∩B) | | 7 | |
Stąd P(AIB)= |
| = |
| |
| | P(B) | | 55 | |
Może być?
15 paź 22:13
g: Co to za "prawidłowa" kostka dla której pr. szóstki to 1/7 ?
15 paź 22:50
ania: dlaczego 1/7?
15 paź 22:51
ania: | | 1 | | 1 | | 1 | |
prawdopodobieństwo ze wyrzucono 6 oczek to |
| (1+ |
| + |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 7 | |
15 paź 22:53
ania: wynik 7/55 jest dobry?
16 paź 00:18
g: OK, teraz rozumiem treść zadania − 1/6 dla kostki prawidłowej oraz 1/7 i 1 dla kostek
nieprawidłowych. Początkowo inaczej to rozumiałem.
W takim razie Twoje rozwiązanie jest dobre.
16 paź 00:28