Prawd. warunkowe; Wylosowana osoba to mężczyzna daltonista.
Ciapek: [quote]
Na 100 mężczyzn 5, a na 1000 kobiet 2 nie rozróżniają kolorów. Z grupy o jednakowej liczbie
mężczyzn i kobiet wybrano losową jedną osobę, która okazała się daltonistą. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że jest to mężczyzna?
[/quote]
Zakładając że będziemy mieć grupę 200 osób.
D − daltonista
M − mężczyzna
F − kobieta
| | 1 | |
P. dla grupy 200 kobiet (wg. mnie) = 0,002 / 5 = 0,0004 = |
| |
| | 2500 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 63 | |
P(D) = ( |
| * |
| ) + ( |
| * |
| ) = |
| |
| | 2 | | 20 | | 2 | | 2500 | | 2500 | |
| | | | 1 | | 63 | |
P(D | M) = |
| = |
| * |
| = 0,00063 |
| | | | 40 | | 2500 | |
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
27 cze 18:00
Ciapek: meh wkradł mi się błąd, powinno być:
Jednak pytanie pozostaje.
27 cze 18:01
Mila:

Dobrze rozumujesz, błedy rachunkowe
| | 0,5*0,05 | |
P(M/D)= |
| |
| | 0,5*0,002+0,5*0,05 | |
27 cze 18:37
PW:
| | P(M∩D) | | P(D∩M) | |
(1) P(M|D)= |
| = |
| |
| | P(D) | | P(D) | |
(wzór na prawdopodobieństwo warunkowe).
Licznik P(D∩M) liczymy ponownie ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
więc
(2) P(D∩M)=P(M) P(D|M).
Podstawienie (2) w (1) daje
| | P(M) P(D|M) | |
(3) P(M|D)= |
| . |
| | P(D) | |
P(D) wyliczamy ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
(4) P(D)=P(M)P(D|M)+P(F)P(D|F),
co wstawione do (3) daje
| | P(M) P(D|M) | |
P(M|D)= |
| |
| | P(M)P(D|M)+P(F)P(D|F) | |
Po podstawieniu danych
| | 0,5•0,05 | |
P(M|D)= |
| . |
| | 0,5•0,05+0,5•0,002 | |
Jest to wzór, który zastosowała
Mila.Ja jestem bezrobotny, więc mam czas pokazać
wyprowadzenie tego wzoru. Za mącenie o grupie 200 kobiet jednak nie pochwalę Cię,
Ciapek.
Nie można wprowadzać takich dodatkowych założeń − nie ma tego w treści zadania, a w dodatku
niczego nie ułatwia w zrozumieniu rozwiązania, raczej je zaciemnia (doprowadziło Cię do błędu
− zamiast P(D|F)=0,002 podanego przecież w treści zadania wysnułeś dziwny wniosek, że
P(D|F)=0,0004).
27 cze 22:08
Mila:
Witaj
PW, niestety nikt nie czyta naszych wpisów.
27 cze 22:13
PW: Chyba zrobię sobie wakacje

.
27 cze 22:43
Ciapek: Czyta, jednak nie od razu po zadaniu pytania. Cóż moje założenie z P(D|F) = 0,0004 wynikało z
próby(?)(pewnie błędnej) sprowadzenia prawdopodobieństwa dla 200 osób z 1000.
Dzięki bardzo za wytłumaczenia, miłych wakacji

.
27 cze 23:08
Mila:
27 cze 23:16
Maciuś: ∞
7 sty 16:19
Krzyś: Dzienki Mila <3
7 sty 16:20
Maciuś: PW znalazłeś pracke wkońcu?
7 sty 16:26
Kacper:
PW nie musi szukać pracy.
7 sty 18:12