Obliczyć
Wojtek: Witam potrzebuję pomocy w rozwiązaniu kilku zadań..
Niestety pozapominałem jak to się robi.
| √2 √8 + 3√2 3√32 + 4√2 4√8 | |
| |
| √2 3√2 6√2 | |
(((
19)
−12 + 1)
−12 −
14)
−12
15 paź 12:48
Ajtek:
Wzorki masz tutaj
186, działaj

.
15 paź 12:50
Adamm: 8=2
3
32=2
5
| 21/2*23/2+21/3*25/3+21/4*23/4 | |
| = |
| 21/2*21/3*21/6 | |
15 paź 12:53
Antonni: | | √16+3√64+4√16 | |
a) |
| = licz |
| | 6√8*4*2 | |
15 paź 12:54
yht:
| √2*8 + p[3]{2*32} + p[4]{2*8} | |
| = U{√16 + p[3]{64} + |
| √2*p[3]{2}*p[6]{2} | |
p[4]{16}}{2
1/2*2
1/3*2
1/6} =
| | √42 + p[3]{43} + p[4]{24} | | 4+4+2 | |
= |
| = |
| = |
| | 21/2+1/3+1/6 | | 23/6+2/6+1/6 | |
minus w potędze odwraca licznik z mianownikiem w podstawie potęgi
stąd np. (
19)
−1/2 = (
91)
1/2
(((
19)
−1/2 + 1)
−1/2 −
14)
−1/2 = ((
91)
1/2+1)
−1/2−
14)
−1/2
= ((9
1/2+1)
−1/2+1)
−1/2 = ((
√9+1)
−1/2+1)
−1/2 = ((3+1)
−1/2+1)
−1/2 =
= (4
−1/2+1)
−1/2 = ((
41)
−1/2+1)
−1/2 = ((
14)
1/2+1)
−1/2 =
= (
√14+1)
−1/2 = (
12+1)
−1/2 = (
12+
22)
−1/2 = (
32)
−1/2 =
= (
23)
1/2 =
√23
15 paź 13:01
Wojtek: Dziękuję koledzy,przeanalizuję sobie wszystkie te zadanka !
Jeszcze raz dzięki!
15 paź 13:08