naszkicować wykres funkcji
Dave: mam problem
muszę naszkicować wykres funkcji y=log(x+1)
wykresów znalazłem setki ale dlaczego tak nie inaczej?
12 paź 13:52
piotr1973: charakterystycznymi cechami wykresu funkcji log(x) są:
asymptota pionowa x=0
oraz punkt (1,0) (miejsce zerowe)
y=log(x+1) będzie przesunięty w lewo,
asymptota pionowa x=−1
oraz punkt (0,0) (miejsce zerowe)
12 paź 13:56
Mila:
f(x)=log(x+1)
x+1>0⇔x>−1
1) rysujemy wykres g(x)=log(x)
log(1)=0, log(10)=1
2) przesuwamy równolegle o wektor [−1,0] (jedna jednostka w lewo)⇒otrzymujesz wykres:
f(x)=log(x−(−1))=log(x+1)
f(x)=log(x+1)
Opcja rysuj źle działa, wejdę z innej przeglądarki,
może uda się, albo odręcznie narysuję trochę niedokładnie.
12 paź 15:16
12 paź 15:35