potęgi
gość: 1. x=log12+(log410)−1
10x=?
2. a=log25 b=log3125
log2512=?
proszę o pomoc
11 paź 23:18
gość: pierwsze zrobiłam, wyszło 48
11 paź 23:29
gość: tak to zrobiłam:
log412/log410+1/log410=log448/log410=log1048
11 paź 23:31
myszka:
1/ (log
410)
−1= log4
x= log12+log4=log48
10
x= 10
log48=
48
| | 1 | | 1 | |
2/ log25= |
| = a ⇒ log52= |
| |
| | log52 | | a | |
| | 3 | | 3 | |
log353= |
| =b ⇒ log53= |
| |
| | log53 | | b | |
log
2512= log
522
2+log
523 = log
52+0,5log
53= ..........
11 paź 23:33
11 paź 23:37