matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Stecyk:
Dane są liczby a = log3, b =log 2. Wyznacz logarytm dziesiętny z liczby 72 za pomocą a i b. Znalazłem rozwiązanie ale prosiłbym o jego wytłumaczenie
https://tex.z-dn.net/?f=log72%3Dlog%289%5Ccdot8%29%3Dlog9%2Blog8%3Dlog3%5E2%2Blog2%5E3%3D+%5C%5C++%5C%5C+%0A2log3%2B3log2%3D2a%2B3b%0A
11 paź 17:34
Omikron:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
W rozwiązaniu są zastosowane wzory z tej strony.
11 paź 17:35
Janek191:
log 72 = log ( 9*8) = log 9 + log 8 = log 3
2
+ log 2
3
= 2 log 3 + 3 log 2 = 2 a =+ 3 b
11 paź 17:38