Funkcja
GHFU: Wyznacz współczynniki trójmianu y=ax
2+bx+c jeżeli dla x=1 osiąga on minimum równe −1 a suma
| | 5 | |
kwadratów jego pierwiastków wynosi |
| |
| | 2 | |
10 paź 21:47
10 paź 21:48
Qulka: i tu da się spełnić oba warunki
10 paź 21:49
PW: Spróbujmy metodą przesuwania wykresu.
Funkcja
f(x) = ax
2 − 1, a > 0
osiąga minimum równe −1 dla x = 0 i ma pierwiastki
Po przesunięciu o wektor [1, 0] otrzymamy funkcję h(x), która w punkcie x = 1 osiąga minimum
równe −1, a jej pierwiastkami są
x
3 = x
1 + 1 i x
4 = x
2 + 1.
| | 5 | |
Wystarczy zadbać, aby x32 + x42 = |
| . |
| | 2 | |
10 paź 22:07
GHFU: Nie można zrobić tego inaczej

?
10 paź 22:15
Qulka: możesz z wzorów Viete'a
10 paź 22:19
PW: A nie podoba Ci się? Przesuwanie wykresu jest w podstawie programowej (mam nadzieję, że
jeszcze).
10 paź 22:20
GHFU: Nie jest xD
10 paź 22:25
10 paź 22:34
10 paź 22:38