Funkcja
Trimber: Wyznacz współczynniki trójmiasto y=x2+bx+c jeżeli dla x=1 osiąga ona minimum równe −1,
a suma kwadratów jego pierwiastków wynosi 5/2
10 paź 19:21
Trimber: Up
10 paź 20:15
Mila:
Dobrze zapisałeś treść?
10 paź 21:04
PW: Pewnie że źle, trójmiasta kwadratowe nie miewają pierwiastków, ino miejsca zerowe.
10 paź 21:24
PW: Przepraszam, to kiepski dowcip. Oczywiście trójmian jest wielomianem i miewa pierwiastki
(albo nie).
10 paź 21:28
Qulka: jak pisał z telefonu to tamtejszy słownik sam niezauważalnie podmienia
| | −b | |
skoro xw =1 to |
| =1 więc b=−2 |
| | 2a | |
−1=1
2−2•1+c więc c=0
10 paź 21:34
Qulka: chyba brakuje tam jeszcze a przed x
2 do policzenia
10 paź 21:36
Mila:
dla
y=ax
2+bx+c
(1,−1) wsp. wierzchołka paraboli
Postać kanoniczna:
y=a*(x−1)
2−1, a>0
y=a(x
2−2x+1)−1
y=ax
2−2ax+a−1
8a−4*(a−1)=5a
8a−4a+4=5a
a=4
y=4*(x−1)
2−1
y=4(x
2−2x+1)−1
y=4x
2−8x+3
Sprawdź czy spełnione są podane warunki.
10 paź 22:32