trygonometria
matteusz: trygonometria:
proszę o rozpisanie
a) cos(−120) (to można zapisać jako: −cos(120) ?)
b) tg(−55)
10 paź 21:36
5-latek: a=cos120
b)= −tg55o
10 paź 21:37
matteusz: Mógłbym prosić o wytłumaczenie dlaczego tak a nie inaczej?
10 paź 21:41
Janek191:
cosinus jest parzysty, więc cos ( − α) = cos α
tangens jest nieparzysty, więc tg ( − α) = − tg α
10 paź 21:42
5-latek: Zajrzyj do ksiazki i poczytaj o parzystosci i nieparzystosci funkcji trygonometrycznych.
10 paź 21:43
PW: Nie ma co tłumaczyć. To są własności funkcji cosx i tgx (parzystość i nieparzystość), o tym
mówi się na lekcjach.
10 paź 21:44
5-latek: Dobry wieczor
PW
10 paź 21:46
10 paź 21:48
PW:
10 paź 21:48
matteusz: Niestety chorowałem i nie było mnie na lekcjach 2tygodnie
10 paź 21:48
PW: Czyli dla dowolnego ujemnego kąta α zawsze tylko cos będzie dodatni?
cos(−x) = cosx, ale to wcale nie znaczy że cosx > 0
10 paź 21:50
matteusz: Cosx może być ujemne?
10 paź 21:57
Adamm:

cos(x) na wykresie
10 paź 21:59
Ajtek:
Tutaj to widać ładniej
427 <−klik
10 paź 22:01
matteusz: Rzeczywiście

tego pod uwagę nie wziąłem
A w przypadku:
−cos(−120)=−cos120?
Ale
−sin(−120)=sin120?
10 paź 22:01
Adamm: poprawnie
10 paź 22:02
matteusz: Dzięki wszystkim
10 paź 22:05