Rozwiąż równanie trygonometryczne
Artu: sin5x + sin3x =0
2sin ( 5+3 / 2 )x + cos ( 5−3 / 2 )x = 0
2sin4x+cosx=0
Co dalej, jakie musi być rozwiązanie tego ? Na jutro muszę się tego nauczyć, a nie wiem co
dalej zrobić.
10 paź 21:10
Eta:
sin5x= −sin3x
sin5x= sin(−3x)
5x=−3x+2kπ lub 5x= π+3x+2kπ , k∊C
................... dokończ
10 paź 21:13
PW: Nie ma takiego wzoru, sprawdź w tablicach jak powinno być.
Mówiąc poważnie wcale nie trzeba takiego wzoru do rozwiązania tego łatwego równania.
10 paź 21:15
PW: O, zanim wklepałem radę dla
Artu, to już
Eta 
rozwiązała.
10 paź 21:16
Artu: Tylko problem w tym, że nie mogę tak tego zapisać, bo dostane 0pkt.
Pierw muszę zastosować wzór ( sumy funkcji trygonometrycznej ) a potem.. sam nie wiem.
Pod wzór już postawiłem, natomiast nie wiem co dalej. Muszę to zadanie skończyć tak, jak jest
zaczęte.
10 paź 21:17
10 paź 21:18
Eta:
Artu
Masz błędny zapis!
2sin(4x)*cosx=0
sin4x=0 lub cosx=0
............
dokończ.....
10 paź 21:20
Ajtek:
To nie jest pierwszy wzór z tej strony

Witam
Eta PW
10 paź 21:20
PW: Jeżeli zrobisz tak jak Eta, to dostaniesz piątkę. Jeżeli musisz stosować wzór na
sumę, czyli strzelać z armaty do muchy, to sprawdź jak naprawdę wygląda (nie armata i nie
mucha, ale wzór).
10 paź 21:20
Artu: Eta, wybacz. Wstawiłem "plus" zamiast znaku mnożenia.
Problem leży w tym, że do tego doszedłem, tzn sin4x=0 u cosx=0
Tylko nie wiem co dalej.. tak na prawdę, to nie wiem też czemu zniknęła ta dwójka z "2sin(4x)".
10 paź 21:26
Ajtek:
Podzielone równanie przez 2.
0=sin(kπ), 0=cos(π/2+kπ) i k∊C
sin4x=sin(kπ)
4x=kπ itd.
10 paź 21:44