Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x^2+bx+c.
blocked: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x2+bx+c,
jeśli przyjmuje on wartości nieujemne tylko wtedy, gdy |x|≥5.
10 paź 20:02
ICSP: b = 0
c = −25
10 paź 20:03
blocked: jak to zrobiłeś?
10 paź 20:04
ICSP: miejsca zerowe to −5 , 5. Potem wystarczy wymnożyć postac iloczynową.
10 paź 20:05
blocked: A skąd wiadomo jakie miejsca zerowe jak nawet delty nie można policzyć?
10 paź 20:07
Mila:
Z wykresu.
10 paź 20:14
blocked: No ale nie ma b i c.
10 paź 20:15
Adamm: popatrz na wykres funkcji kwadratowej
dla x∊(−∞;−5>u<5;∞), funkcja przyjmuje wartości ≥0, i tylko dla tych wartości (tylko wtedy z
polecenia)
więc dla x∊(−5;5) przyjmuje ujemne
funkcja kwadratowa nie może tak po prostu przelecieć nie przecinając osi x, dlatego
musi mieć miejsca zerowe dla −5, 5
10 paź 20:21
blocked: no dobrze ale co to w ogóle oznacza |x|≥5?
Funkcja wartości bezwzględnej?
10 paź 20:25
10 paź 20:26
Mila:

|x|≥5⇔
x≤−5 lub x≥5 z treści zadania wynika, że y≥0 dla x≤−5 lub x≥5
czyli x=−5, x=5− miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
Postać iloczynowa:
y=a*(x−x
1)*(x−x
2)⇔
a=1
y=(x+5)*(x−5)
y=x
2−25
a=1 b=0 c=−25
10 paź 20:59