f
ell: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty :
(a) (0 ; 2) i (2 ; 3)
(b) (1 ; 4) i (−1 ; 4)
Przykład a to będzie funkcja stała f(x)=2 ?
A b to też f. stała f(x)=4 ?
9 paź 18:15
5-latek:

Do a) czy to bedzie funkcja stala ?
9 paź 18:17
Adamm: a) 0=ax+by+c
0=2b+c
0=2a+3b+c
2b=2a+3b
b=−2a
c=4a
0=ax−2ay+4a
0=x−2y+4
9 paź 18:21
Adamm: co do b) to masz rację
9 paź 18:21
ell: a czemu nie y=ax+b?
9 paź 19:26
5-latek: A jaka to jest roznica ?
9 paź 19:29
===:
trochę racji ma

y=ax+b a b ma już gotowe (0, 2)
podstawia drugi punkt i ma gotowe
9 paź 19:33
5-latek: ===
Ale jak napisac rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty ma opisane w ksiazce
TYlko po co popptrzec . lepiej uruchomic multum ludzi na forum bo to latwe zadanie i dostanie z
10 odpowiedzi
9 paź 19:37
ell: Nie wiem po co tyle złośliwości (?)
Przykład pierwszy:
(0,2) i (2,3)
y=ax+b
czyli
2=b
3=2a+2
1=2a
a=1/2
y=1/2x+b
Tak mi wychodzi, ale to chyba źle
9 paź 19:45
Adamm: wcześniej napisałaś b=2
9 paź 19:47
===:
...trochę więcej wiary we własne umiejętności ...
9 paź 19:47
ell: Dzięki, od bardzo dawna nie miałam kontaktu z matematyką i nie byłam pewna. Dziękuję
9 paź 19:49
9 paź 19:51