aa
Natka98: grzewczy składa się z wentylatora o mocy 300 W i oporowego elementu
grzejnego umieszczonego w kanale. Przez kanał przepływa powietrze
ze stałym natężeniem przepływu 0,6 kg/s, przyrost temperatury
powierza na skutek ogrzania wynosi 5 K. Straty ciepła z kanału do
otoczenia wynoszą 250 W. Określić moc znamionową elementu
grzejnego zamontowanego w kanale. Przyjąć że ciepło właściwe
powietrza wynosi 1,007 kJ/(kg·K).
natężenie przepł = 0,6kg/s
delta T = 5K
sys grzewczy = 300W
straty ciepła = 250W
CwPowietrza = 1,007kJ/(kg*K)
Na wikipedii "moc znamionowa" odnosi się tylko do prądu.
Nie moglam znaleźć żadnych wzorów do tego. Prozę o pomoc/linki
7 paź 22:07
7 paź 22:11
Natka98: przekleiłam : ))
7 paź 22:18
piotr: (1,007*0,6*5−0,05)kW
7 paź 22:30
Natka98: @Piotr
Dziękuję za posta

Czy to całe rozwiazanie? Widze użyłeś wszystkich danych poza 300W oraz 250W,
czy to jakoś reprezentuje to −0,05? Jak to przeksztaciłeś jak można spytac?
Z góry dzękuję ! : ))
7 paź 22:36
piotr: 300W−250W = 0,05kW
7 paź 22:39
Natka98: Dziękuję CI bardzo !

, jeżeli byś jeszcze miał chwilke to tu
rozgrzeałam i wyszły troche głupoty, woda sie może gotowac 0,3s −,−?
Mam jeszcze jedno ostatnie zadanie z odprowadzaniem ciepła z domu na zewnątrz.
https://matematykaszkolna.pl/forum/332230.html
7 paź 22:56