aa
Natka98: 1.2 kg wody o t1= 15ºC nagrzewano do t2= 95ºC
w czajniku wyposażonym w 1200 W grzałke.
Masa czajnika 0.5 kg, natomiast średnie ciepło właściwe
materiału z którego wykonany jest czajnik równa się 0.7 kJ/(kgK)
.Cw wody wynosi 4,18 kJ/(kgK)
i zaniedbując stratę ciepła z czajnika, określić czas nagrzewania się wody.
Znalazłam wzór t = [m*Cw*(temp2−temp1)] / P i oblczyłam sobie.
Zatem po jakiego grzyba masa czajnika oraz Cw Czajnika ?
Dodatkowe podchwytliwe dane czy trzeba jakos uwzględnić

?
7 paź 21:29
dero2005:
Czajnik o masie 0,5 kg nagrzewa się od tem 15o do temp 95o więc pobiera energię
7 paź 21:34
Natka98: zatem jak to obliczyc

?
7 paź 21:45
dero2005:
Q = Qw + Qc = mw*cw(t2−t1) + mc*cw(t2−t1) = 1,2*4,18*80 + 0,5*0,7*80 = 401,28 + 28
=429,28
Dokończ
7 paź 21:54
Natka98: Cw czajnika * delta T * masaCzajnika = 1000* 0,7*80*0,5 = 28000J = 28 kJ.
Czyli tyle pobiera czajnik?
Czy można ten wzór zatem przekształcić:
t = [m*Cw*(temp2−temp1)] / P
do:
t = [(m1*CwWody − m2CwCzajnik)(temp2−temp1)] / P ?
7 paź 21:54
dero2005:
Dlaczego minus?
7 paź 21:58
Natka98: @dero2005: Dziękuję za odpowiedź. Wydawało mi się że trzeba odjąć ale widze że nawet doszłam
do tego samego podobnego rozwiązania co Ty.
W = J/s
Czas [s] = 429,28[J] / 1200[J/s] = 0,357733333s Troche sie szybko zagotuje
7 paź 21:59
Natka98: Jest to możliwe?
7 paź 22:03
Janek191:
| | kJ | | J | |
0,7 |
| = 700 |
| |
| | kg Ko | | kg Ko | |
| | kJ | | J | |
4,18 |
| = 4 180 |
| |
| | kg Ko | | kg Ko | |
t ≈ 6 s
=====
8 paź 07:46