liczby rzeczywiste
Belle: Oblicz wartosc wyrazenia: 3√√5+2−3√√5−2
5 paź 00:08
myszka:
| | √5+1 | | √5−1 | |
( |
| )3= √5+2 i ( |
| )3= √5−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | √5+1 | | √5−1 | |
...= |
| − |
| = .......... = 1 |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 00:20
Belle: Skąd pomysł na takie zapisanie tych wartosci pod pierwiastkami? jak do tego dojsc?
5 paź 01:14
5-latek: myszka
to taki internetowy mol
Zrobila przedtem duzo takich przykladow i poszperala na zadania info.pl
5 paź 07:17
PW: Po prostu
myszka zna się z tą liczbą od wielu lat i wie, że nazywała się kiedyś
a potem wyszła za mąż i nazywa się
3√√5 + 2.
Kto krótko żyje (np. kilkunastoletnia uczennica) może przeczytać tu:
125163
5 paź 10:15