Potęgi i pierwiastki
psik: Mam biały zbiór do zadań maturalnych nowej ery i mam z niej pare zadań. To nowy zbiór.
Wykaż że liczba 3√√5+2 − 3√√5−2 jest całkowita.
Proszę o pomoc!
2 lut 13:36
ZKS:
3√√5 + 2 − 3√√5 − 2 = x / 3
√5 + 2 − √5 + 2 − 33√(√5 + 2)(√5 − 2)(3√√5 + 2 − 3√√5 − 2) = x3
3√√5 + 2 − 3√√5 − 2 = x
−3x + 4 = x3
x3 + 3x − 4 = 0
(x − 1)(x2 + x + 4) = 0 ⇒ x = 1
1 ∊ C
c.n.u
2 lut 13:50
psik: =O nigdy bym na to nie wpadł. Dzięki wielkie!
2 lut 14:28
Szefo.: Czemu w drugiej linijce czerwona czesc i czarna jest zapisana jako iloczyn skoro we wzorze na
szescian sumy jest 3a
2b+ 3b
2a
23 kwi 11:33
Eta:
(a−b)3= a3−3a2b+3ab2−b3= a3−b3 −3ab*(a−b)
a= 3√√5+2 , b=3√√5−2
to: √5+2−√5+2 −33√√5+2*3√√5−2*(3√√5+2−3√√5−2)=
= 4−33√(√5+2)(√5−2)*(3√√5+2−3√√5−2)
23 kwi 15:49
misiek: czemu w poście ZKS za to czerwone jest podstawione x? nie wiem dlaczego tak można
21 wrz 19:33
5-latek: misiek to zobacz co napisaal na poczatku zanim podniosl obie stromy do potegi trzeciej
21 wrz 19:36
Tarja: a czemu x podniesiono do potegi 3 ?
mozna tak robic?
3 paź 20:11
5-latek: mozna
3 paź 20:15
5-latek: Dlaczego taki nick Tarja ?
3 paź 20:22
PW: Zadanie jest "nieśmiertelnym zadaniem maturalnym" i było tu rozwiązywane na kilka sposobów.
Sposób
ZKS jest bardzo dobry.
Kiedyś wymyśliłem inny, ale jest trudniejszy do uzasadnienia
200686
3 paź 20:59
benio102: b=3√√5−2 nie rozumiem, dlaczego b podniesione do potęgi 3 daje √5 + 2 ?
1 lut 03:56
benio102: ok przepraszam zrozumiałem odrazu po napisaniu, trzeba b wstawić do nawiasu i wymnożyć przez
(−1)
1 lut 03:58
Tode: Mam pytanko, gdzie znika 3√(√5 + 2)(√5 − 2) w trzeciej linii od ZKS?
17 lis 19:58
Eta:
(a+b)(a−b)=a2−b2
(√5+2)(√5−2)= 5−4=1
17 lis 20:01