Uzasadnij że ma rozwiązanie dla dowolnego m.
Matematycznyamator: Uzasadnij, że równanie ma rozwiązanie dla dowolnego m∊R.
x2 + (2m − 1)x − m2 =0
Z góry dziękuję, proszę jak najszczegółowiej wyjaśnić.
4 paź 21:50
Saizou :
Δ≥0
Δ=(2m−1)2−4·1·(−m2)=
4m2−4m+1+4m2=
8m2−4m+1
pokaż że 8m2−4m+1 ≥ 0 dla m∊ R
4 paź 21:54
4 paź 21:55
piotr: | | 1 | | 1 | |
x1= |
| (1−2 m)− |
| √8 m2−4 m+1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x2= |
| (1−2 m)+ |
| √8 m2−4 m+1 |
| | 2 | | 2 | |
8 m
2−4 m+1>0 dla m∊R
4 paź 21:57
Matematycznyamator: A z takim zadaniem
zad2. Wykaż, że nie istnieje taka wartość parametru m, dla której równanie ma rozwiązanie.
x2 + (2 + m)x+2 +m2 = 0
Najpierw wyliczam delte
Δ = (2 + m )2 −4 * 1 * (2 +m2) =
= 4 + m2 + 4m −4(2 +m2) =
4 + m2 +4m −8 −4 m2 =
= −3m2 + 4m −4
Δ = 42 −4* (−3) * (−4) = 16−48 = −32
−32 <0
Wiec a<0 i Δ<0
I co dalej?
4 paź 22:16
piotr: x1=1/2 (−√−3 m2+4 m−4−m−2)
x2=1/2 (√−3 m2+4 m−4−m−2)
−3 m2+4 m−4<0 dla m∊R
4 paź 22:20
śliwka: mógłby mi ktoś pomóc?
4 paź 22:22
Matematycznyamator: A jakoś jaśniej? Nie rozumiem niestety tego zapisu.
4 paź 22:22
piotr: wyliczyłem x1 i x2 wg znanych wzorów z deltą
aby x1 i x2 były liczbami rzeczywistymi wyrażenie pod pierwiastkiem (czyli delta) musi być
większe lub równe zero, ten warunek nie jest spełniony dla żadnego rzeczywistego m.
4 paź 22:33