Pytanie o niewymierność w mianowniku
barti1301: Witam, szukałem odpowiedzi do zadania, które jest tutaj −>
https://www.matematyka.pl/48565.htm
W ostatnim poście w tym temacie
jest coś takiego:
| | (√x2+1+x*√x2−1−x) | |
log(√x2+1+x)=log |
| |
| | √x2+1−x | |
Moje pytanie jest takie: Czemu w liczbie przez którą mnożymy licznik zmieniamy każdy znak, a w
mianowniku zmieniony zostaje tylko jeden?
W rozwiazaniach tego zadania tutaj −>
https://matematykaszkolna.pl/forum/164355.html zauważyłem to samo. Czy jest to błąd?
4 paź 19:59
Janek191:
Wszystko jest ok

U ciebie brakuje nawiasów w liczniku.
4 paź 20:03
Aga: Oprócz nawiasów w liczniku, powinien być plus pod drugim pierwiastkiem
4 paź 20:09
barti1301: Ja wiem, że powinien, ale ja to jedynie przepisałem z podanych stron
4 paź 20:13
Mila:
To jest usuwanie niewymierności, tylko masz wyrażenie algebraiczne pod pierwiastkiem,
f(x)=log(
√x2+1−x)
f(−x)=log(
√(−x)2+1−(−x))=log(
√x2+1+x) przekształcam wyrażenie logarytmowane:
| √x2+1+x | | √x2+1+x | | √x2+1−x | |
| = |
| * |
| = |
| 1 | | 1 | | √x2+1−x | |
| | (√x2+1+x)*(√x2+1−x) | |
= |
| = |
| | √x2+1−x | |
| | x2+1−x2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | √x2+1−x | | √x2+1−x | |
czyli
| | 1 | |
f(−x)=log(√x2+1+x)=log |
| =log(√x2+1−x)−1=−log(√x2+1−x)=−f(x) |
| | √x2+1−x | |
4 paź 20:38