Czy funkcja jest nieparzysta
Olga: Bardzo proszę o pomoc
wykaż że funkcja y=log( x+√1+x2) jest nieparzysta
Ktoś wie jak to zrobic?
4 lis 15:30
4 lis 15:31
Olga: tylko mam problem z tym logarytmem i nie wiem jak to rozpisać
log(−x+
√1+x2) = −log(−x−
√−1+x2 )


?
4 lis 15:42
Olga: czyli jest nieparzysta?
4 lis 15:46
Olga: czyli jest nieparzysta?
4 lis 15:46
aniabb: policz dziedzinę ..jak dziedzina nie będzie symetryczna to funkcja nie moze być ani nieparzysta
ani parzysta
4 lis 15:47
Damian: pewni jak zwykle zle mi wyszlo dziedzina to x∊(−∞,−1/2) ∪ (1/2, +∞)
mógłby to ktos sprawdzic?
4 lis 16:01
Misiak: Nie wiem chyba żle
4 lis 16:08
aniabb: a jednak jest nieparzysta D=R
| | 1 | |
−f(−x)=−log(−x+√1+x2 ) =log (−x+√1+x2 )−1 = log ( |
| )= |
| | (−x+√1+x2 ) | |
| | x+√1+x2 ) | |
log ( |
| )=log(x+√1+x2 ) |
| | (−x2+1+x2) | |
4 lis 16:11
4 lis 16:14
Damian: dlaczego tam jest do − 1 potęgi?
4 lis 16:16
aniabb: bo nlogpa=logpan
4 lis 16:17
Olga: Strasznie to skomplikowane ale w końcu zrozumiałam dzięki
4 lis 16:22
Damian: a no tak
4 lis 16:22