Przygotowanie do pracy klasowej z matmy :(
hubi: Hej jutro mam prace klasową z matmy i zadało by się pouczyć, więc mam parę zadań, które chciał
bym abyście mi objaśnili.
First:
4 paź 19:19
4 paź 19:23
hubi: Hmmm. A co się dzieje z potęgą 183 ?
4 paź 19:34
hubi: | | √3 * 22 | |
Bo jeśli tak obliczę bez tej potęgi 18 to mi wychodzi |
| |
| | 3 | |
4 paź 19:38
Janek191:
| 4√ 183 * 4 | | 4√23*93* 4 * 8 | | 4√ 28*36 | |
| * 4√8 = |
| = |
| = |
| √27 | | 3√3 | | 3√3 | |
| | 4 *3√9 | | 4 √3*√3 | |
= |
| = |
| = 4√3 |
| | 3 √3 | | √3 | |
4 paź 19:45
Janek191:
Pomyłka
4 paź 19:47
hubi: Janek miało wyjść 4 XD
4 paź 19:48
hubi: właśnie
4 paź 19:49
Janek191:
To jest 4
4 paź 19:49
Janek191:
4√9 = √3 bo 914 = ( 32)14 = 312 = √3
4 paź 19:55
hubi: dzięki janek za wytłumaczenie
4 paź 20:03
hubi: trochę nie ogarnąłem
4 paź 20:03
Janek191:
W którym miejscu ?
4 paź 20:04
Janek191:
23*4 *8 = 23*22*23 = 28 = (22)4 = 44
4 paź 20:05
hubi: Na początku jak zamieniałem 18 że 93 = 36 i można to później ładnie skrócić i na koniec że
4√9= √3
4 paź 20:07
hubi: w sensie teraz już wiem XD
4 paź 20:07
Janek191:
4 paź 20:08
hubi: Macie może jakieś jeszcze zadania żebym sobie poćwiczył mam rozszerzoną matmę
i wymagającego nauczyciela
4 paź 20:14
4 paź 20:15
hubi: Dziękuję
4 paź 20:16
5-latek: Polecam Zbior zadan z matematyki elementarnej Antonow Sankin
4 paź 20:18
hubi: Czy dobrze obliczyłem że 23 * √2 * 2−2 = 2 √2
4 paź 20:31
Janek191:
4 paź 20:32
hubi: wyszło mi również √12
4 paź 20:33
hubi: ten uśmiech źle wróży XD
4 paź 20:33
hubi: Dobra jestem głupi
4 paź 20:33
Adamm: rozwiązania masz klikając na niebieską strzałkę
dobrze
4 paź 20:33
hubi: Jednak jestem mądry i wiem jaki błąd popełniłem w tym √12
4 paź 20:35