Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R),dla których równanie: 4^x+(m-2)*2^x
YTNEMUKOD: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R),dla których równanie:
4x+(m−2)*2x+4=0 ma dwa różne rozwiązania.
Zrobiłem tak:
Z: a≠0
Δ>0
t=2x, t>0
Delta z delty i mam t1=−2 t2=6
2x=6
Coś namieszałem chyba..
3 paź 19:17
Omikron: Dlaczego masz t jako miejsca zerowe? Powinno być m.
Oprócz delty warunek t1>0 i t2>0 (wzory Vieta).
3 paź 19:20
YTNEMUKOD: Chodzi ci o zapis t>0? (zalozylem ze t musi byc dodatnie)
Czyli (c/a i −b/a) >0 ?
3 paź 19:22
YTNEMUKOD: Nie za bardzo rozumiem, jak by ktoś mógł rozpisać byłbym wdzięczny.
3 paź 19:23
Omikron: Z tego warunku podstawienia t=2x wynika, że dwa rozwiązania będą jeżeli oba miejsca zerowe t
będą dodatnie,
3 paź 19:25
Adamm: czemu w założeniach jest a≠0
3 paź 19:25
YTNEMUKOD: Bo jak będzie a= 0 to wychodzi liniowa
Okej już wiem co zrobić zamiast t, m−y będą równe −2 i 6 i teraz dwa następne warunki, tak?
3 paź 19:27
Omikron: Tak.
Współczynnik a w tym zadaniu jest równy 1.
3 paź 19:32
YTNEMUKOD: Okej wyszło m∊(−
∞,−2), wynik zgadza się z odpowiedziami. Dzięki
3 paź 19:32
Omikron:
3 paź 19:35
3 paź 19:35
piotr: 22x+(m−2)2x+4=0, t=2x, t>0
2t2+(m−2)t+4=0
(Δ>0∧x1+x2>0) ⇒ (−12 − 4m + m2>0 ∧ (−m+2) > 0) ⇒ m < −2
3 paź 19:52
5-latek: Znam tylko jednego uzytkownika ktory tak zapisuje rozwiazania ale dawno nie pojawia sie na
forum
3 paź 19:57