Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie: 4^x+4^{x-1}+4^{x-2}...=m-1/3*4^
YTNEMUKOD: Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie:
4x+4x−1+4x−2...=m−1/3*42x nie ma rozwiązań?
Prosiłbym o rozpisanie tego zadanka, nie wiem jak się zabrać do niego.
2 paź 17:59
PW: Lewa strona to suma wszystkich wyrazów pewnego ciągu geometrycznego.
2 paź 18:03
Adamm: 4
x+4
x−1+4
x−2+...
a
1=4
x, a
2=4
x−1, a
3=4
x−2
a
1*a
3=4
2x−2=a
22, ciąg jest geometryczny
ze wzoru mamy
| | 4 | |
4x+4x−1+4x−2+...=4x* |
| =m−1/3*42x |
| | 3 | |
dalej nie pomogę bo prawa strona nie jest sprecyzowana, i ja nie wiem co to jest
2 paź 18:03
YTNEMUKOD: Przepisałem słowo w słowo treść zadania z zbiorku, więcej nic nie dali.
2 paź 18:07
Adamm: ok, to może inaczej
jak piszesz 1/3*4
2x to to może być
więc powiedz mi po prostu co to jest
2 paź 18:08
Jack: po prostu jak wyglada prawa strona
tak ?
czy tak
2 paź 18:09
PW: Idzie o zapis ułamka. Użyj zapisu
U {licznik}{mianownik}
(bez spacji po U). Co jest po prawej stronie?
2 paź 18:09
2 paź 21:58
Adamm: t=4
x>0
t
2+4t−3m=0
nie ma rozwiązań dla t
1, t
2<0 lub Δ<0
Δ=16+12m<0 ⇒ m<−4/3 ⇔ m∊(−
∞;−4/3)
t
1*t
2>0 ∧ t
1+t
2<0 ze wzorów vieta
−3m>0 ∧ −4<0 ⇔ m<0
czyli dla m∊(−
∞;0) nie ma rozwiązań
3 paź 19:41
Omikron: Równanie ma sens ⇔ L tworzy szereg geometryczny.
a
1=4
x
4
2x+4*4
x−3m=0
niech t=4
x ⋀ t>0
t
2+4t−3m=0
Równanie nie ma rozwiązań ⇔
a) Δ<0
b) Δ=0 i t
0≤0
c) Δ>0 i t
1≤0 i t
2≤0
3 paź 19:45
Adamm: b i c można połączyć ze względu na to że wzory vieta działają dla pierwiastków wielokrotnych
3 paź 19:47
YTNEMUKOD: Teraz czaje, dzięki!
3 paź 19:57